avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Persoană vatamata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Persoană vatamata

Persoană vătămata poate asista la audierea martorului in cursul UP si sa adreseze in mod direct întrebări acestuia?
Cel mai recent răspuns: viorelv , utilizator 22:40, 24 Martie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar prin avocatul angajat.
Se mulțumește , deci persoana vatamata nu are dreptul să fie prezenta si sa adreseze întrebări, de ce nu se spune explicit în CPP
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am spus ca are dreptul, dar prin intermediul avocatului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avocatul poate depune o solicitare, in acest sens.

CAPITOLUL VII
Avocatul. Asistenţa juridică şi reprezentarea

Art. 92

Drepturile avocatului suspectului şi inculpatului

(1) În cursul urmăririi penale, avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală, cu excepţia:

a) situaţiei în care se utilizează metodele speciale de supraveghere ori cercetare, prevăzute în cap. IV din titlul IV;

b) percheziţiei corporale sau a vehiculelor în cazul infracţiunilor flagrante.

(2) Avocatul suspectului sau inculpatului poate solicita să fie încunoştinţat de data şi ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Încunoştinţarea se face prin notificare telefonică, fax, e-mail sau prin alte asemenea mijloace, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.

(3) Lipsa avocatului nu împiedică efectuarea actului de urmărire penală sau a audierii, dacă există dovada că acesta a fost încunoştinţat în condiţiile alin. (2).

(4) Avocatul suspectului sau inculpatului are de asemenea dreptul să participe la audierea oricărei persoane de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, să formuleze plângeri, cereri şi memorii.

(5) În cazul efectuării percheziţiei domiciliare, încunoştinţarea prevăzută la alin. (2) se poate face şi după prezentarea organului de urmărire penală la domiciliul persoanei ce urmează sa fie percheziţionată.

(6) În cazul în care avocatul suspectului sau al inculpatului este prezent la efectuarea unui act de urmărire penală, se face menţiune despre aceasta şi despre eventualele obiecţiuni formulate, iar actul este semnat şi de avocat.

(7) În cursul procedurii de cameră preliminară şi în cursul judecăţii, avocatul are dreptul să consulte actele dosarului, să îl asiste pe inculpat, să exercite drepturile procesuale ale acestuia, să formuleze plângeri, cereri, memorii, excepţii şi obiecţiuni.

(8) Avocatul suspectului sau inculpatului are dreptul să beneficieze de timpul şi înlesnirile necesare pentru pregătirea şi realizarea unei apărări efective.



Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Se mulțumește !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmarire penala - asistenta juridica obligatorie? daviddaniel daviddaniel Te poți reprezenta singur într-un proces penal? Dacă da, ai dreptul să soliciți procurorului să participi la ridicarea probelor (înscrisuri ... (vezi toată discuția)
Drepturile avocatului in faza urmaririi penale - consultare dosar IPopovici IPopovici Buna ! Intrebarea mea este daca in faza urmarii penale avocatul are dreptul de a consulta dosarul iar daca are acest drept care este rostul ... (vezi toată discuția)
Asistenta juridica prin avocat a martorului suspect de omor la efectuarea oricarui act de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Intrebarea din titlu imi pare interesanta. Daca martorul este suspect conform pararii vadite a organului de ancheta penala, dar nu are calitatea de suspect ... (vezi toată discuția)