Buna seara,numele meu este Cristache Cerasela,am si eu o intrebare...am lucrat aproape 1 an la un magazin de cosmetice in mall ,in luna ianuarie mi-am dat demisia si am respectat preavizul conform contractului insa firma tot amana sa imi dea salariul restant ultima zi fiind 25.03 si nici nu mai pot lua legatura cu nimeni fiindca nu imi raspunde nimeni la telefon,ce as putea face in aceasta situatie?Multumesc anticipat!
Modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt: - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Vom fi 5 fete care le vor face reclamatie la ITM speram sa se ia masuri pentru ca Andralextrade.SRL (Golden Rose) nu este deloc o firma serioasa,fostele colege au fost sunate ca se inchide punctul de lucru cu cateva ore inainte ceea ce nu mi se pare normal si le-a pus sa isi scrie concediu pe care oricum nu vor primi niciun ban , le-au lasat si fara loc de munca fara sa ii intereseze,la interviul de angajare (telefonic) iti promit marea cu sarea si mint intr-un mare fel pentru a te incanta,promit comisioane lunare din vanzari etc. si de fapt nu dau nimic ,in Decembrie am avut 90 ore suplimentare pe care mi-au zis ca mi le platesc ,bineinteles doar vorbe...nu suntem singurele carora le-a dat teapa din ce am aflat pe parcurs dar niciuna nu a vrut sa "isi bata capul" si lasat-o asa ,de aceea firma tot continua sa recurga la astfel de lucruri sa se "imbogateasca" dand tepe fetelor.:))
Probabil ca veti primi raspuns de la ITM ca, "Pe durata stării de urgență are loc suspendarea efectuării controalelor la angajatori de către inspectoratele teritoriale de muncă, cu excepția controalelor dispuse de către ministrul muncii și protecției sociale, a celor dispuse de Inspecția Muncii pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă săvârșirea unor fapte cu un grad ridicat de pericol social și pentru cercetarea accidentelor de muncă.""...... altfel spus, controlul se va efectua dupa ridicarea starii de urgenta.