avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical cand colegii sunt in somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical cand colegii sunt in somaj tehnic

Buna ziua,

In prezent ma aflu in zilele libere platite pt scoala inchisa pana pe data 6 aprilie, deoarece in timpul vacantei nu este valabilă legea 19/2020. Am vorbit cu o colega si m-a anunțat ca incepand cu data de 9.04.2020 pana pe 16.04.2020, inclusiv, angajatorul vrea sa inchida si sa ne trimita pe toți in somaj tehnic. Intrebarile mele sunt:
1. Daca începând cu data de 6 aprilie iau concediu medical pentru ingrijire copil bolnav ( malformatie congenitala la inima), ce se intampla in cazul in care toata firma intra in acest somaj de pe data de 9 aprilie? Pot sa beneficiez de concediu sau nu?
2. Daca as intra in acest somaj tehnic pana pe 16 aprilie , de pe 21 aprilie ( dupa vacanța) mai pot inainta cerere pentru zile libere platite pt scoala inchisa?
3. In urma somajului tehnic exista varianta ca anagajatorul sa nu doreasca sa te reprimeasca si sa te dea afară?

Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
gabrielle_24, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:19, 2 Aprilie 2020
1. Puteți beneficia de concediu medical.
2. Da, dacă se prelungește perioada sătrii de urgență.
3. Angajatorul are dreptul să-l disponibilizeze pe angajat, cu respectarea prevederilor legale - preaviz, plata la zi a drepturilor salariale și virarea la bugetul statului a sumelor reținute angajatului cu titlu de contribuții și impozit.
Și concediul medical, și șomajul tehnic sunt cauze care suspendă contractul individiual de muncă. După încetarea duratei celor două cauze angajatorul poate lua decizia desființării funcției (locului de muncă).
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Somajul tehnic afecteaza stimulentul de inserție ?
Acordarea stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare, se efectuează fără întrerupere, pe o perioadă de 90 zile în cazul persoanelor care, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:
....
c) se află în perioada prevăzută la art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
....
- extras OUG 30/2020 -
Ma ppate da afară dupa somajul tehnic chiar daca ma aflu in plata stimulentului de insertie? Somajul tehnic afecteaza cu ceva stimulentul? Am vazut ca Ministra Muncii declara ieri ca se va putea sta in in timpul vacantei de Paste acasa cu legea 19/2020, numai ca sotul a apucat sa isi faca cerere de concediu de odihna pt perioada asta ( 6-16 aprilie ), prin urmare, nu am decat sa accept somajul tehnic pana pe 21 aprilie si dupa sa reiau zilele libere platite pt scoala inchisa.
Mulțumesc!
Pe durata platii stimulentului de insertie este interzis angajatorului sa va concedieze cu exceptia concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul angajatorul sa imi inchida contractul de munca in peroada de pandemie? M@M@ M@M@ Are dreptul angajatorul sa ma de a afara si sa imi incheeie contractul acum in situata de urgenta? Pt ca asta a facut! Am contractul din 02.01.2020,si a spus ... (vezi toată discuția)
Clarificari legea 19/2020, stimulent de insertie si concediere gabrielle_24 gabrielle_24 Buna seara, Ma aflu in urmatoarea situatie: in prezent sunt in somaj tehnic pana pe 14 mai, pe 15 mai ar trebui sa revin la serviciu. As dori sa imi reiau ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza legea 19/2020 gabrielle_24 gabrielle_24 Bună ziua, Ma aflu in urmatoarea situație: am inaintat ieri catre angajator cererea de acordare a zilelor libere pentru parinti, conform legii nr.19/2020 ... (vezi toată discuția)