avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Anulare alegere presedinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Anulare alegere presedinte

Buna ziua,

In urma unei Adunari Generale s-a votat un nou presedinte si un nou Comitet Executiv. Dupa doua zile fostul presedinte a adus la cunostinta proprietarilor ca presedintele nou ales nu este proprietar si nici membru al asociatiei, el doar locuind impreuna cu mama sa in apartamentul detinut in proprietate de catre mama sa. Fostul presedinte sustine ca alegerea este nula, insa proaspatul ales presedinte merge pe varianta ca a fost ales de majoritatea adunarii generale si ca doar instanta poate hotara altfel. Invoca art.52:
Art.52. - (1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii,
statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceştia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot ataca în justiţie respectiva hotărâre.
(2) Acţionarea în justiţie în conformitate cu prevederile alin.(1) nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.

El in continuare isi exercita rolul de presedinte.
Ce se poate face in aceasta situatie? Cine are dreptate, cum se poate rezolva problema? S-a incercat o noua adunare pentru alegerea altui presedinte dar a venit peste noi necazul cu virusul si orice adunare este interzisa acum.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2020
tiztiz, utilizator
Cel mai recent răspuns: tiztiz , utilizator 22:05, 15 Mai 2020
Legea 196/2018 prevede ca :
Articolul 56
(1) Preşedintele asociaţiei de proprietari este candidatul, membru al asociaţiei de proprietari, ales prin voinţa sa şi a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenţi în cadrul adunării generale.

Articolul 2
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
....
o)membru al asociaţiei de proprietari - proprietarul semnatar al acordului de asociere sau al unei cereri depuse la asociaţie;

Presedintele trebuie sa fie ales dintre membri ai asociatiei iar acestia nu pot fi decat proprietarii de unitati locative.

Prin urmare, alegerea unui chirias care nu este proprietar nu respecta prevederile legale.
Da, exact asta consideram si noi, insa CEX si noul presedinte invoca articolul de mai sus, art.52.
Adica ei stiu ca este ilegal ales dar acum daca l-am ales sa dam in judecata asociatia ca sa anulam hotararea. Pana atunci el in continuare emite decizii si semneaza in calitate de presedinte.
Deci, ce e de facut? In afara de instanta care este o cale lunga …
O varianta ar fi o noua adunare generala, dar este interzis acum.
Din pacate, cata vreme conducerea asociatiei este de rea credinta si desi realizeaza ca hotararea adunarii generala nu este legala, insista sa o aplice, acestea pe care le-ati enumerat sunt singurele doua variante posibile.
Cu toate ca nu prea am mare incredere , sesizati serviciul din primarie si asteptati raspunsul , oricum, sunt cam obligati sa aplice legea , adica sa se implice .
Succes
Legiuitorul a dispus fara echivoc ca poate detine calitatea de reprezentant legal numai cetateanul care detine bun imobil in condominiu,este proprietar si are incheiat acord de asociere cu asociatia de proprietari
In speta persoana aleasa nu intruneste conditiile legal impuse

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa-mi permiteti sa va prezint o speta. in blocul ... hamamet hamamet Buna ziua, Va rog sa-mi permiteti sa va prezint o speta. In blocul in care locuiesc, in cadrul Adunarii Generale pt. alegerea unui nou Presedinte si a unui ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, un membru al asociației de proprietari a dat in judecată ... suciuiulia suciuiulia Buna ziua, Un membru al asociației de proprietari a dat in judecată asociația, contestând alegerea președintelui de către adunarea generală a ... (vezi toată discuția)
Regim juridic presedinte asociatie de proprietari gambette gambette La ce situatie se incadreaza rezolvarea juridica prevazuta in legea 196/2018la art. 56 alin. (2) : \"În caz de încetare a mandatului președintelui ... (vezi toată discuția)