avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Ref ordonanțe militare
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Ref ordonanțe militare

Am 65 de ani și doresc sa ma deplasez in alta localitate pt îngrijirea părinților. Menționez ca nu ma încadrez in cele doua ore 11-13. Am voie?
Cel mai recent răspuns: Alexandra Dogaru , Avocat 19:52, 3 Aprilie 2020
Ordonanța militară nr. 3 la art. 2 disputene: Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11,00-13,00, strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit dispozițiilor art.2 din ORDONANȚA MILITARĂ nr. 3/ 24.03.2020, persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani, pot circula în afara locuinței/ gospodăriei, numai în intervalul orar 11:00-13:00, strict pentru următoarele motive:
• deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice;
• deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
• deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;
• deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Prin dispozițiile art. 1 din ORDONANȚA MILITARĂ nr. 4 din 29.03.2020 au fost prevăzute și alte cazuri în care persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani pot circula în exteriorul locuinței/gospodăriei.

Astfel, aceste persoane pot circula în exteriorul locuinței/gospodăriei și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă deplasarea se face pentru:
• rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat.

Totodată, aceste persoane, pot circula în afara locuinței/gospodăriei și în intervalul orar 20.00 – 21.00, dacă aceasta se face pentru:
• a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei.

În data de 01.04.2020, Grupul de Comunicare Strategică a răspuns celor mai frecvente întrebări legate de restricțiile și limitele de acțiune impuse populației prin ordonanțele militare emise în consecința decretării stării de urgență.

La o întrebarea: "Pot să o aduc pe bunica în vârstă de peste 65 de ani de la domiciliul ei la adresa noastră de domiciliu care este situată la o distanță mai mare, în alt județ?", Grupul de Comunicare Strategică a recomandat ca deplasarea să se facă cu predilecție în intervalul de timp 11-13 sau să nu depășească foarte mult acest interval.
Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2020
Alexandra Dogaru , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am voie să plec? hdm hdm Am 63 ani, și un fost coleg mă cheamă intr-o altă localitate, la aprox. 20 km, să-i repar tractorul Având în considerare ,,starea de urgență\", am ... (vezi toată discuția)
Deplasare la o alta proprietare CatalinIonut1996 CatalinIonut1996 Buna ziua! Este legală deplasarea de la oras la tara pe o distanță de cca 50 de km? Detin acolo o casa la care nu am mai fost de 2 luni si as vrea sa merg ... (vezi toată discuția)
Locuita diferita de domicilui Alex.duu Alex.duu Buna ziua, Eu locuiesc impreuna cu sotia la socrii intr-o alta localitate fata de cea de domiciliu din buletin. Daca vreu sa ma deplasez de unde locuiesc in ... (vezi toată discuția)