Potrivit dispozitiilor art. 16^1 din Legea nr. 53/2003 (Codul muncii), republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
(1) in sensul art. 16 alin. (4), locul de muncă reprezintă locul în care salariatul îşi desfăşoară activitatea, situat în perimetrul asigurat de angajator, persoană fizică sau juridică, la sediul principal sau la sucursale, reprezentanţe, agenţii sau puncte de lucru care aparţin acestuia.
(2) Copia contractului individual de muncă se păstrează la locul de muncă definit conform alin. (1) pe suport hârtie sau pe suport electronic, de către persoana desemnată de angajator în acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidenţialitatea datelor cu caracter personal.
- dispozitiile art. 77 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, conform carora, (1) persoanele cu handicap au dreptul de a munci şi de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu dispoziţiile speciale din prezenta lege.
(2) in sensul prezentei legi şi numai în contextul încadrării în muncă, prin persoană cu handicap se înţelege şi persoana invalidă gradul III.
- dispozitiile art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, conform carora,
(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel județean sau al sectoarelor municipiului București.
(2) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.
(3) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
Societatea noastra are mai mult de 50 de salariati si am ales sa angajam persoane cu handicap conform prevederilor Art. 78 alin. 2 intr-un procent de 4% din numarul total de angajati.
Majoritatea acestor persoane sunt persoane cu invaliditate grad III, cu drept de munca redus la jumatate (maxim 4 ore/zi), persoane care potrivit Art. 77 alin. 2, in contextul incadrarii in munca , sunt considerate persoane cu handicap. Persoanele cu incadrare in grad de handicap au calitatea de salariati ai societatii noastre si desfasoara activitatea la obiectivele de paza ale societatii, conform duratei muncii stabilite prin contractele individuale de munca, cu respectarea legislatiei in vigoare.
Va solicitam punctul de vedere cu privire la definitia “locului de munca” in contextul interpretarii art. 78 din Legea 448/2006 actualizata si republicata, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
De asemenea, va solicitam sa ne precizati daca persoanele cu invaliditate grad III, incadrate fiecare cu contract de munca cu norma partiala de 4(patru) ore/zi conform deciziei medicale, pot ocupa fiecare cate un loc de munca conform definitiei acestuia si in contextul Art. 78 din legea 448/2006.
Acest aviz trebuie să-l obțineți, pentru persoanele cu handicap, ca și pentru restul personalului valid, de la responsabilul ssm, medicul de medicina muncii.
Persoane cu handicap
ani355
Bună ziua,
Avand în vedere prevederile Legii 448, prin care angajatorii care au cel puţin 50 salariaţi au obligaţia de a angaja persoane cu handicap, am ... (vezi toată discuția)