avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua!
La art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Daca ati putea sa-mi oferiti lamuriri privind aliniatul c)...
In cazul de fata este vorba de o persoana care in anul 2021 luna septembrie isi poate depunde dosarul pentru pensie anticipata partiala si in contextul actual a fost fortata de angajator sa-si depuna demisia.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 25 Septembrie 2020
Buna ziua,
Daca depune demisia NU mai beneficiaza de somaj.
Sa astepte sa fie concediat din motive neimputabile lui, abia asa poate primi somajul.
Aliin. c) se refera la persoanele care au varsta si stagiul aferent pensionarii.
Adica indeplineste conditiile de pensionare.
Prin sintagma «nu îndeplinesc condițiile de pensionare, conform legii», potrivit art. 34 alin. (1) lit. c) din lege, se înțelege:
a) neîndeplinirea condițiilor legale de pensionare pentru limita de vârsta;
b) situația în care persoana nu beneficiază de pensie de invaliditate;
c) nesolicitarea pensionării anticipate sau anticipate parțial, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.
Va multumesc!
Persoana in cauza nu se poate incadra la alin a)...?
Daca are acel stagiu...Da.
Se poate incadra numai daca nu indeplineste cumulativ :varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Somaj Ileana2013 Ileana2013 Firma la care lucrez e declarata falimentara , eu indeplinesc conditiile pentru pensionare anticipata partiala ( adica cu penalizare ). In aceste conditii, pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj alexandru42 alexandru42 Buna ziua, Va rog sa-mi precizati daca prevederea art. 34, al. 1, lit. c) din Legea 76/2002 se refera numai la pensionarea la limita de varsta, sau include ... (vezi toată discuția)
Şomaj sau pensionare anticipată ? MihAlex MihAlex În iulie împlinesc 60 ani. Dacă firma la care lucrez se închide, voi putea intra în somaj sau voi fi obligat să mă pensionez anticipat ? (vezi toată discuția)