avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatii de plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatii de plata

Recent am intrat in posesia unui apartament situat intr-un condominiu. Pentru toate utilitatile (apa, gaze, energie electrica) am contracte de furnizare cu diverse societati comerciale. Nu am depus vreo adeziune pentru a deveni membru al asociatiei de proprietari. Presedintele si comisia de cenzori si-au stabilit indemnizatii mari. Doresc sa stiu daca in conditiile de mai sus eu am obligatia de a plati cota parte pentru salariul administratorului si indemnizatiile presedintelui si a membrilor comisiei de cenzori, sau doar cota parte din salariul femeii de serviciu si cota parte din cheltuielile aferente spatiilor comune (materiale de curatenie , reparatii, iluminat, etc)? In condominiu nu se furnizeaza energie termica.
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 21:22, 16 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
faptul ca nu sunteti membru al asociatiei nu va scuteste de plata acelor contributii care sunt ale proprietarilor. Ca membru al asociatiei aveti, in plus fata de un proprietar, dreptul de a alege si de a fi ales.
Pentru completa si corecta dv informare studiati atent disp L nr 196/2018
calitatea de proprietar in imobil obliga sa achitati lunar cote comune indiferent daca ati inteles sa incheiati acord de asociere cu asociatia de proprietari
Incheierea de acord de asociere cu asociatia de proprietari va confera calitatea de membru proprietar respectiv detineti dreptul de a vota in adunarea generala de a accede la functii de reprezentare in cadrul asociatiei de proprietari
Sa inteleg ca indemnizatiile unor persoane care nu presteaza nimic pentru mine se includ la "cote comune"?
Urmati sfatul dl-ui dr. Dan Amza.
Deveniti membru al asociatiei respective - conditie obligatorie pentru a candida la una dintre functiile de conducere ale asociatiei.
Acum urmeaza partea frumoasa: le comunicati vecinilor dvs. ca odata ales, nu o sa prestati nimic, dar nici nu o sa aveti pretentia la vre-o remuneratie, da?

Gluma-i gluma, insa realitatea este alta.
Vecinii dvs. alesi in unele functii de conducere (presedinte, membri ai com. executiv, membri in comisia de cenzori) presteaza destule - cititi si dvs. cate ceva din prev. L 196/2018, ca sa va lamuriti.
Apoi, presedintele, mb. com. ex., comisiei de cenzori sunt functii alese, li se intocmesc contracte de mandat si pot negocia in AG a membrilor o anumita valoare a indemnizatiei;
administratorul poate fi persoana fizica (angajat cu contract de munca - care dupa cum stiti, presteaza la greu si negociaza salariul la angajare): administratorul poate fi persoana fizica autorizata sau firma specializata - care presteaza munca de administrator de imobile in baza unui Contract de prestari de servicii, iar valoarea prestatiei o negociaza cu conducerea asociatiei, in baza prev. Bugetului de venituri si cheltuieli, discutat si aprobat in A.Generala.
Ce sa va zic de ingrijitorii de cladiri? Sunt persoane fizice angajate cu c.i.m. sau firme specializate pe baza de contract de prestari de servicii, care la randul lor, nu vor sa presteze fara a fi platiti...
Asa ca este f. usor sa comentezi ca ăia nu presteaza nimic si totusi si-au stabilit indemnizatii mari. Da, au negociat valoarea indemnizatiilor si AG le-a aprobat.
Ce urmeaza ? La urmatoarea AG sa poti sa faci opozitie, sa nu fii de acord cu valorile actuale ale indemnizatiilor si daca majoritatea celor prezenti vor fi de acord cu tine, le schimbati valoarea.
Dar, asa niste informatii, sa ne lamurim si noi: care sunt valorile acestor indemnizatii - pentru care baietii, nu presteaza nimic?
Nu ati citit cu atentie postarea mea. Eu nu am afirmat ca nu presteaza nimic in general ci pentru mine eu avand contracte de furnizare pentru servicii cu fiecare furnizor in parte. Cheltuielile comune ( curatenie, reparatii, etc) le calculeaza impartind suma de plata la un numar(de apartamente, de persoane, etc.) impartire pe care o fac oricum. Va doresc o zi buna.

Alte discuții în legătură

Salariile administrator președinte, cenzor comitet executiv CRS defence CRS defence As dori sa ies din asociația de proprietari că membru cu toate că dețin un apart.in bloc cum as putea sa fac acest lucru? As dori sa știu dacă ies ca ... (vezi toată discuția)
Bună ziua!locuiesc ,de câțiva ani,la bloc!am o nedumerire...aga ... Codleanca Codleanca Bună ziua!Locuiesc ,de câțiva ani,la bloc!Am o nedumerire...AGA are dreptul să hotărască ca așa-zișii responsabili de scară,să fie scutiți de ... (vezi toată discuția)
Zugravit casa scarii Aloda47 Aloda47 Daca intr-o scara de bloc cu 14 apartamente vor sa se zugraveasca casa scarii si unii vor sa se faca fara asociatia de locatari iar unii vor prin asociatie, ... (vezi toată discuția)