in cazul unui PJ se poate vinde un imobil daca are datorii la directia taxe si impozite locale, in conditiile in care cumparatorul este de acord cu cumpararea cu datorii?
Chiar si in acest caz, vanzarea unui imobil se face numai prin act autentic (conditie de forma necesara pt. valabilitatea actului), iar legea nu permite NP sa incheie un act de v-c a unui imobil in asemenea conditii.
Pentru a va convinge, adresati intrebarea si unui NP.
Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor fiscale locale datorate autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează. Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor prezentului alineat, sunt nule de drept.
asadar nu se poate vinde un imobil pana nu se achita impozitul.
Nulitatea contractului incheiat fara certificatul fiscal/cu debite la stat nu poate fi inlaturata/acoperita. insa la adeverinta de propr. codul fiscal lasa o portita de scapare, in sensul ca prevede intr-un alineat ca se poate incheia contractul si fara acea adeverinta daca partile declara in contr. care sunt datoriile la stat si ca le preia cumparatorul.
art. 254, alin (7) cod fiscal
(7) Înstrăinarea unei clădiri, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra clădirii respective nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasată clădirea sau al celei unde îşi are domiciliul fiscal contribuabilul în cauză, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează clădiri cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.
pct. 61, alin 4 din norme metodologice
În situaţia în care prin certificatul fiscal eliberat de către compartimentul de specialitate se atestă existenţa unei asemenea sarcini fiscale, notarul public va refuza autentificarea actului notarial până la prezentarea documentului în original privind stingerea obligaţiilor respective.
singura exceptie se refera doar la executare silita, lichidare si insolventa
art. 113, alin (5^1) cod procedura fiscala
Prevederile alin. (5), precum şi ale art. 254 alin. (7), art. 259 alin. (6^1) şi art. 264 alin. (5) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile în cazul procedurii de executare silită, procedurii insolvenţei şi procedurilor de lichidare.
parerea mea ramane ferma : legea nu permite o tranzactie fara ca impozitele sa fie achitate la zi.
sincer, nu vad acea portita despre care vorbea d-l traian.