avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... absolvent sau somer
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

absolvent sau somer

Buna ziua! Va rog lamuriti-ma si pe mine! Sunt in urmtoarea situatie: lucrez la o firma de 3 ani jumate si se pare ca din ianuarie vor sa reduca numarul de salariati, pot beneficia de indemnizatia de somaj in cazul in care eu sunt la matser in momentu de fata, m-ai lucrez la o firma de asigurari ca PF si am si o SC pe numele care nu a functionat niciodata?? La firma la care lucrez sunt cu 8 ore si toate darile catre stat sunt platite la zi.
Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 15:37, 12 Decembrie 2009
Buna ziua !
Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul acestei indemnizatii este diferentiat, variind in functie de stagiul de cotizare realizat.
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an.
Cu stima !
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
Multumesc pentru raspuns!
Deci,daca ma dau afara pot lua somaj chiar daca sunt masterand si lucrez ca PF la o alta firma unde inca nu am avut niciun venit::) =D>
Puteti beneficia de indemnizatie somaj ,daca:

-ati încetat raportul de muncă din motive neimputabile dvs.(art17 alin 1 l;it a)
-aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii (art. 34. alin 1 l;it a)

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Decembrie 2009
Angela D, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj pacsokatalin pacsokatalin Buna ziua Sunt angajat la firma ca persoana peste 45 de ani somer.Primesc acum 30% din indemnizatia de somaj pentru ca am fost angajat conform legii nr ... (vezi toată discuția)
Din concediu de maternitate in somaj oana cali oana cali eu am ramas insarcinata in aprilie 2010 iar din martie pana in aprilie am fost in somaj dati de firma unde lucrez iar in aprilie ne-au chemat in apoi pentru ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o persoana a avut somj un an de zile pana pe data de 25.09.2013,daca se angajaza cu data de 07.10 2013,dupa o luna ,doua daca i se desface contractul de munca ... (vezi toată discuția)