avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Statutul angajatului in perioada de preaviz
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Statutul angajatului in perioada de preaviz

Buna ziua. La noi la firma s-a luat masura concedierii colective a peste jumatate din personal. In 19 martie firma a intrat in somaj tehnic, masura luata initial pana in data de 6 aprilie, prelungita ulterior pana in 5 mai. In 6 aprilie am ridicat de la posta, la fel ca toti cei ce sunt pe lista de disponibilizari o recomandata de la Serviciul HR in care suntem anuntati ca de la data comunicarii suntem in preavizul legal de 20 de zile lucratoare, in conditiile in care firma in continuare este inchisa iar personalul trimis in somaj tehnic. Documentul poarta data de 2 aprilie, la marea majoritate a ajuns in data de 6 aprilie. Aici ar fi prima intrebare si anume de la ce data curge perioada de preaviz ? Ceea ce urmeaza este mai putin placut si de aceea am apelat la dumneavoastra pentru lamuriri. Unul din colegii mei m-a sunat sa ma intrebe daca merg astazi in fabrica. La intrebarea mea ca de ce sa merg mi-a spus ca l-a sunat joi pe managerul departamentului nostru ca sa il intrebe cand se termina preavizul si ce trebuie sa faca in continuare. Acesta l-a chemat in fabrica sa predea sculele, dulapul si echipamentul pe care l-a avut in primire. Colegul meu a fost vineri in firma, a predat toate la magazie dar nu i-a semnat nimeni nimic de predare primire. A uitat telefonul de serviciu acasa iar managerul i-a spus ca daca nu vine luni sa-l aduca in 15 cand se plateste lichidarea pe luna martie nu mai primeste banii. Noi ceilalti nu am mai primit nici o comunicare din partea fabricii de la primirea notificarii de intrare in preaviz. Am sunat astazi la HR pentru lamuriri si nu mi-a raspuns nimeni, ulterior am aflat ca si ei sunt acasa din 19 martie. Stiam ca preavizul nu poate fi scurtat prin decizie unilaterala, asteptam sa fim anuntati de firma cand sa mergem sa facem tot ce trebuie, predare echipamente, acte, etc., pana acum nu am fost anuntati nici prin telefon nici prin alte mijloace cand sa mergem, dar nici nu am vrea sa ne trezim in situatia ca nu ni se platesc salariile, mai ales ca in luna martie pana in data de 19 s-a lucrat normal iar din 19 s-a intrat in somaj tehnic cu 75%..Din cate stiu inclusiv in perioada de preaviz ar trebui sa fim platiti chiar daca firma fiind in somaj tehnic primim doar 75% din salarul de incadrare. Intrebarea este daca pot proceda asa si ce putem face noi sa nu ne trezim in situatia ca nu primim banii cuveniti din stiu eu ce considerente.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2020
Marius LM Electro, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine primeste indemnizatia de șomaj tehnic si cine nu ? pe ce criterii se face aceasta selectie ? TzapInferno TzapInferno Buna dimineata tuturor ! As vrea inca de la inceput sa multumesc anticipat oricui va citi si raspunde in cadrul acestui topic, apreciez sincer. Desi ... (vezi toată discuția)
Legea 19/2020: ce se întâmplă când mama e acasă pentru îngrijire copil, iar soțul intră, ulterior, în șomaj tehnic? Burtea mariana Burtea mariana Este legal ca intr.o familie mama sa ramana acasa pt supraveghere copil 75%pt inchiderea scolilor,ca mai apoi sotului sa i se închida fabrica si sa fie dat in ... (vezi toată discuția)
Somaj cândea_sorina cândea_sorina Din 23 Martie 2020 am intrat in somaj tehnic. Vineri sunt chemata la firma sa semnez incheierea activitatii din cadrul firmei. La cate salarii compensatorii am ... (vezi toată discuția)