Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:
Buna ziua,
Deschiderea succesiunii se intampla la momentul mortii celui succedat prin deces se dechide succesiunea.
Nu cred ca sunteti interesata de acest moment decat prin prisma prevederilor art. 1103 C.Civ.
DEZBATEREA succesiunii, ce cred ca va intereseaza defapt, are loc la momentul cand cineva interesat o solicita fie la un notar fie in instanta.
V-am raspuns, cred, si la intrebarea privind clasa indreptatita.
ORICINE, indiferent de clasa, poate solicita DEZBATEREA succesiunii.
Cu privire la pierderea dreptului la a culege mostenirea, va indic sa cititi CU ATENTIE prevederile art. 1103 C.Civ. care prevede: Art. 1103 Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2) Termenul de opţiune curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.
Acesta era motivul pentru care va spuneam sa mergeti URGENT la un notar si sa formulati o declaratie de acceptare a succesiunii.
nu am vazut raspunsul dvs. la ultima mea intrebare.
am inteles ce-mi spuneti. am mai inteles faptul ca dupa spusele dvs. orice persoana dintr-o clasa inferioara(2,3,4) poate solicita deschiderea succesiunii desi exista o persoana din clasa I care inca nu a facut acest lucru. insa, daca aceasta succesiune incepe la initierea unei persoane din clasa II de exemplu, nu ar trebui anunta-ta printr-o metoda oficiala si juridica cealalta parte/parti implicate si posibile mostenitoare doar pe baza gradului de rudinie,in special daca exista un mostenitor de un grad mai apropiat, unde sa li se dea un termen de prezentare? cum ar trebui ca eu de exemplu sa stiu si sa ma prezint la dezbatarea succesiunii sau sa o accept daca nu am fost anuntat oficial de biroul notarial sau o alta entitate juridica? si pana la urma, nici nu stiu daca aceasta persoana a cerut inceperea succesinii, pot doar banui ca a facut-o. iar daca aceasta succesiune a fost initiata, normal si legal ar trebui ca toata persoanele/rudele implicate sa fie anuntate.