Procedura succesorala se poate deschide la cererea oricărei persoane interesate, inclusiv a secretarului primariei localității unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Rudele din clasele 2, 3, 4 nu se deranjează să deschidă procedura succesorala daca exista moștenitori din clasa 1, din motivul ca nu sunt ei beneficiarii. De ce-ar face-o?
În familiile cu moștenitori din aceeași clasa, in general se anunță unii pe alții.
Ca sa omiti cu buna stiinta un moștenitor ai nevoie de un adevărat scenariu: martori mincinoși, acte de stare civilă etc etc.
iti multumesc ca ai incercat sa-mi dai un raspuns de data asta. tatal meu a murit in 2007,l-am cunosct putin,tinand cont ca parintii mei s-au despartit cand aveam 4 ani si dupa l am vazut foarte rar. nu am beneficiat niciodata de pensie alimentare din motiv ce mama mea nu a contestat niciodata acest lucru pentru a nu i face rau lui tinand cont ca nu era in stare cu dependenta si practicile lui. nu am tinut legatura cu bunicii din momentul ala,nu era momentul. cat timp a trait unchiul meu, nu am avut nici o pretentie la mostenire ani la rand,a ramas el in acea casa. dar acum ca eu sunt singurul nepot de ce nu? am aflat tarziu,pentru ca nu am tinut legatura dupa acel moment.oricum nu voiam sa intru in delatii personale dar am ajuns sa o fac. primesc informatii contradictorii de pe diferite forumuri nu doar de la useri obisnuiti ci si de la avocati
Daca doriti o informatie "la obiect" ( nu ca cele de mai sus nu ar fi), solicitati o consultatie la un avocat si o ora, doua...va explica cum se dezbate o succesiune...
Pentru dezbaterea succesiunii avea nevoie de cateva acte de la Primarie, de martori care sa cunoasca trecutul bunicului/tatalui dvs...
Ruda ce a cerut acest lucru, dezbaterea succesiunii, cunoaste de existenta dvs.?
Dvs. va-ti interesat din 2007 si pana acum de situatia bunicilor/tatalui dvs. sau de situatia bunurilor detinute de acestia?
Daca credeti ca puteti primi totul pe tava, ca autoritatile trebuie sa faca si dreaga... sa stiti ca autoritatile nu sunt oligate sa faca ancheta sa vada daca defunctul X are mostenitorii sau nu, daca acestia doresc acceptarea mostenirii sau nu...
Acestea au o procedura de urmat si daca cel ce solicita dezbaterea succesiunii prezinta actele si martorii care sa ateste ca el este indreptatit la mostenire, el primeste bunurile.
Ideea e ca sub orice varianta sunteti acoperit de posibilitatea anularii cu succes in instanta a unui eventual certificat de mostenitor, in cuprinsul caruia ati fost omis.
In practica sunt extrem de frecvente situatiile in care oamenii dezbat succesiunile la multi ani distanta de la momentul decesului. Acum...ar fi o absurditate sa ii decazi pe toti din drepturi doar pentru ca nu au facut acea declaratie de acceptare a succesiunii in termen de 1 an, respectiv 6 luni (pe vechiul Cod civil).
De aceea, Codul civil reglementeaza institutia acceptarii tacite a succesiunii, prin savarsirea actelor de folosinta, administrare si conservare de bunuri.
De exemplu, faptul ca ati greblat iarba si ati dat cu matura prin curte se considera acte de acceptare tacita.
Ca sa decazi un descendent din drepturi, iti trebuie un teanc de dovezi: ca nu a facut absolut niciun act de acceptare tacita, ca desi a cunoscut data decesului, nu a venit, ca nu l-a interesat, ca a fost citat si nu s-a prezentat, trebuie facuta dovada citarii cu toate elementele procedurale, martori etc etc etc.
Plus ca nici notarii si nici instantele nu prea fac asa ceva. Nu stii cand apare mostenitorul respectiv si ce dovezi aduce ca la un moment dat a acceptat tacit succesiunea. Pe acest principiu, se merge pe ideea: da-i dreptul legal de mostenitor si apoi e treaba lor ce fac, cum se inteleg intre ei.
De asta, declaratia aia urgentaaa de acceptare e...cam frectie la un picior de lemn. Asa e asa, daca vreti dvs neaparat. Insa ori cu ea, ori fara ea, o sa fiti mostenitor.
In al doilea rand, in sate sau in comunitatile mici, oamenii se cunosc, se stie ca X a avut un copil si parca si un nepot, ca a avut n frati, cei de la Primarie, la fel. La un moment dat, "lantul minciunilor" se rupe si nu e greu de aflat.
Apoi, dezbatetea unei succesiuni presupune unele cheltuieli, pe care nu si le va asuma nicio ruda indepartata, doar pentru ca in final dvs, descendent sa mosteniti tot.
In concluzie: nu mai despicati firul in 15. Incepeti procedura succesorala si rezolvati chestiunea.
Notarul oricum verifica la Camera Notarilor Publici daca succesiunea a mai fost dezbatuta sau initiata.
Buna ziua,
Succesiunea este deschisa prin moarte.
Orice pact (o intelegere )asupra unei succesiuni nedeschise atrage sanctiunea nulitatii absolute.
Dreptul de optiune succesorala poate fi exprimat in termen de 1 an de la deces.
Fiecare dintre mostenitori poate dezbate succesiunea, justifica un interes, in acest sens.
Dezbaterea succesorala, respectiv partajarea , pot fi realizate in fata instantei de judecata, daca survin divergente, intre comostenitori.
Daca exista un deplin acord intre acestia, chestiunile sus mentionate sunt solutionate de catre notarul public, oricare notar in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului fiind competent.
O zi frumoasa,
av.Stoica Ioana.