Am lucrat ca lucrator bucatarie o perioada de 3 luni la restaurant , a venit pandemia am stat o luna in somaj tehnic din cauza comportamentului neadecvat a manegerului care nu e primul si nici ultimul in .Romania se cred o forta ei dau ei taie ,si se mai pling ca nu gasesc angajati ,mi-am dat demisia pe data de 20.04.2020 .L-am rugat sa imi plateasca salariu avand si restante de plata,mentionez ca pina la data demisiei eu nu am semnat contractul de munca,Azi am fost contactat tel. de fostul patron si mi sa comunicat ca bani pe somajul tehnic dupa data de 15 mai 2020,si restul de bani sa astept ,nu va suparati este normal? ce obligati are un patron la demisia de comun acord a unui angajat.
1. Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
In speta, pentru zilele lucrate in luna aprilie plata trebuie sa se faca la data mentionata in c.i.m. pentru plata salariului,
2. 2. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Cu scuzele de rigoare am omis sa detaliez am inceput munca pe data de 12 .02.2020 fara contract de munca. contract de munca data de 19.03.2020 ,si zilele de salariu stabilite de angajator. 5 a lichidare a lunei si 20 avans si nu a respectat nici data de salarizare si nici sumele discutate verbal renumeratia fiind cat credea patronul..
In cazul acesta nu am sanse reale ,la cat mituieste mai degraba ,plec din tara , itm si dsv,imi vad de viata mea ducase dracului cu tot ,ca in tara asta suntem robi,lege pe hartie si restul gen infractiuni ..Va multumesc pentru raspuns si va rog sa-mi iertati iesirea neortodoxa