avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Refuz restituire avans
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Refuz restituire avans

Buna seara,

Deoarece ma aflu intr-o situatie, care din punct de vedere legal este peste cunostiintele mele, m-am decis sa va cer ajutorul, cu speranta ca imi veti putea oferi un punct de vedere obiectiv, la problema mentionata mai jos.

In anul 2019 am semnat un contract pentru un eveniment, care ar fi trebuit sa aiba loc anul acesta, pe 31 mai 2020, dar care din cauza restrictiilor actuale impuse de autoritati va fi cel mai probabil anulat.

Proprietarul in cauza, dispune de 2 locatii pentru evenimente de acest gen:
- locatia in cauza, pentru care am semnat contractul mentionat anterior
- o alta locatie de dimensiuni mult mai mici, cu alta structura si amenajare interioara

Data fiind situatia actuala, i-am sugerat proprietarului reprogramarea evenimentului pentru anul viitor la o data disponibilia si convenabila ambelor parti.

Proprietarul in cauza, mi-a mentionat ca locatia pentru care a fost semnat contractul din anul 2019, nu va mai fi disponibila in anul 2021, sugerandu-mi ca singura optiune ar fi sa aleg cea de-a 2 a locatie, cea de dimensiuni mult mai mici, cu alta structura si amenajare interioara decat cea mentionata in contract.

Deoarece acest lucru nu este convenabil pentru mine, am dorit restituirea sumei data ca avans la semnarea contractului din anul 2019, dar raspunsul proprietarului a fost negativ, aceasta refuzand a-mi restitui suma respectiva de bani si justificand ca "nu e vina mea pentru asta".

In cazul de fata, care considerati ca ar fi cea mai buna metoda de a rezolva legal aceasta problema ?

Va multumesc pentru timpul dvs.

Cu respect,
Robert
Cel mai recent răspuns: al3xxxinho , utilizator 23:20, 1 Mai 2020
Buna dimineata,

Revin cu un update la situatia de mai sus. Am reviuzit contractul semnat si am constatat ca nu este nici o mentiune de reziliere in caz de "forta majora".

Singurele mentiuni au mai mult sau mai putin legatura cu situatia in care eu ca si beneficiar nu mai doresc desfasurarea evenimentului sau doresc amanarea acestuia la o alta data.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2020
al3xxxinho, utilizator
Buna ziua,

Va sugerez sa notificati societatea prin avocat si sa mentionati doleantele dumneavoastra.

Forta majora este aplicabila tuturor contractelor incheiate, chiar daca nu este expres prevazuta in contract.

Aceasta este aplicabila in virtutea prevederilor Codului civil.

Potrivit art. 1351 alin. (1) Cod civil, „Daca legea nu prevede altfel sau parţile nu convin contrariul, raspunderea este înlaturata atunci cand prejudiciul este cauzat de forţa majora sau de caz fortuit.”

Buna seara,
Va multumesc pentru raspunsul dvs. Am sa urmez sfaturile pe care mi le-ati dat.
Toate cele bune !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)
Am achitat anul trecut 3.000 de lei avans pentru nuntă la un restaurant, dar avem un deces în familie și vrem s-o amânăm. nu putem recupera avansul, ce ne sfătuiți? u.catalin u.catalin Buna ziua, In data de 04 octombrie 2018, am achitat un avans de 3000 lei pentru nunta ce urma sa aiba loc in data de 07 septembrie 2019. In urma unui deces ... (vezi toată discuția)
Clauza de forta majora,aplicare ggrossu ggrossu In ce masura se poate aplica clauza de forta majora contractelor comerciale ? Ce presupune d.p.d.v.juridic ? idem contabil ... (vezi toată discuția)