Defunctul A lasă prin testament unui fiu B 2/3 dintr-un imobil, iar celuilalt fiu C cota de 1/3, numindu-i legatari cu titlu particular. Fiul C care a fost gratificat cu cota de 1/3 a predecedat. Acesta are, la rândul lui, 2 copii. Singurul bun din masa succesorală a defunctului A este imobilul care a făcut obiectul legatului. Cei doi copii ai lui C îşi cer rezerva succesorală. Cum se va preda imobilul moştenitorilor defunctului A?
Eu cred că avem două moșteniri, una testamentară pentru fiul B (2/3), și una legală, la care vin și fiul B și copiii fiului C (1/3), dar de aici nu mai știu.
Cota ideala a lui B si C era de 1/2 pentru fiecare si, prin urmare, rezerva succesorala 1/4 pentru fiecare. Astfel, rezerva succesorala a lui C nu a fost incalcata, A dispunand in limita cotitatii disponibile.
B mosteneste 2/3 ca legatar.
Legatul devine caduc prin predecesul lui C astfel ca restul cotei de 1/3 intra in masa succesorala. Prin devolutiune legala B primeste 1/2 din 1/3 deci 1/6 iar copiii lui C cate 1/12 fiecare.
La final B are 5/6 iar nepotii cate 1/12 fiecare.
Ba da, mea culpa.
1/6, cat ar primi cei doi nepoti inseamna mai putin de 1/4 cat ar fi fost rezerva succesorala a autorului lor.
Deci B primeste 3/4 ca mostenitor testamentar si legal si nepotii impreuna 1/4,
Ajutor succesiune
fanes
A=defunct;B=sot supravietuitor;C=ascendent privilegiat;X=legatar
La decesul lui A raman:apartament de 36 000 euro, tablouri 4000 euro,electrocasnice 4000 ... (vezi toată discuția)
Legatarul universal
Radu Paul
Bunica mea a fost numita legatar universal prin testamentul facut de mama ei care a murit . In acest testament se specifica faptul ca exista 3 descendenti , si ... (vezi toată discuția)