avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plată desfundare coloană evacuare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plată desfundare coloană evacuare

Locuiesc într-un bloc de 6 etaje cu 2 scari . La una din scări , una din coloanele de evacuare bucătărie comună cu baia, s-a infundat la demisol. Nu se știe din vina carui proprietar de pe acea coloană. Plata pentru desfundare o suportă toți locatarii, chiar dacă stau la cealalta scară, sau au altă coloană de evacuare......sau doar cei de pe coloana care s-a întâmplat infundarea?
Mulțumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 8 Mai 2020
Dani0401, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar locatarii de pe coloana. Ar fi chiar absurd sa plătească cei de la alta scara și nu e normal nici ca cei din scara respectiva, dar de pe alte coloane sa fie implicați.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se face plata din fondul de reparatii, care se strange de la toata lumea.
Coloana este parte comuna, platesc toti,indiferent de scara.Toata asociatia.
Aici este vorba de neglijența unui proprietar care a aruncat diverse in wc și chiuvetă......In lege, art 30 (4) (5), se scrie că dacă din neglijență in folosirea instalațiilor, conductelor apă, evacuare.... se produc daune vecinilor , este direct responsabil de plată.
Întrucât nu se știe cine a aruncat....nu ar trebui să plătească toți de pe acea coloană????
Asta cu toți să plătească cotă parte se aplică la altfel de stricăciuni...Art.85.....din lege, nu?, nu din neglijență .
Un răspuns mai din punctul de vedere al legii ar putea cineva să-mi dea?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod cert toti de pe acea coloana, nu toti de pe cele doua scari. S-a mai discutat subiectul, e vorba de o proprietate comuna in folosinta exclusiva.

Am si dat un exemplu clar, sa presupunem ca una dintre cele doua scari are interfon. Cine plateste reparatiile ? Tot blocul, sau cei de pe scara cu interfon ? Cine va spune altceva nu cunoaste legea.
Se aplica art. 654 cod civil:
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înțelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreținerea, repararea și exploatarea părților comune, în proporție cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părțile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

Chiar si in legea asociatiilor de proprietari (196/2018) apare aceasta diferentiere:
"părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună. "


Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2020
latka, moderator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plata realizare decolmatare instalatie parte comuna se repartizeaza strict la beneficiarii instalatiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua am si eu nevoie de o indrumare teava de sub bloc de ... Laura_dana Laura_dana Buna ziua Am si eu nevoie de o indrumare locuiesc intrun apartament nou fara subsol cu 3 scari Scara unde stau eu are probleme cu teava de canalizare adica ... (vezi toată discuția)
Buna seara. avem la bloc urmatoarea situatie . s-a schimbat la ... caradis caradis Buna seara. Avem la bloc urmatoarea situatie . S-a schimbat la o scara o coloana de apa calda si rece pe un tronson. Administratorul a repartizat cheltuiala ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile pentru părțile comune ale asociației de proprietari sem@mps-design.ro sem@mps-design.ro Am înțeles că Legea 287/2009 privind Codul Civil stipulează la Art.654, aliniatul (2) că pentru părțile comune folosite exclusiv de către unii ... (vezi toată discuția)