O societate comerciala poate cumpara un bun de folosinta indelungata sa-i zicem, de la o persoana fizica? In ce conditii si cum poate fi evidentiat in contabilitate? Multumesc.
Desigur,o societate poate achizitiona bunuri de acest gen de la persoane fizice.
Aveti in vedere ca, pentru a fi luata in considerare achizitia cu borderou de achizitie si ca trebuie sa intocmiti si nota de intare-receptie conform prevederilor din OMFP nr. 2634/2015.
E necesara si o declaratie ca bunurile provin din patrimoniul personal .
Oho! Sarut mana! Acum ma uit. Nu ma asteptam la un raspuns. Am raspuns candva multora, iar eu nu prea m-am "bucurat" si de aceea am cam si renuntat. Acum , asa la plesneala am aruncat. Sunt jurist, in contabilitate cam....habarnist. M-am uitat pe Ordin, va referiti la documentele contabile din Anexa? "2xx,3xx=401/462", banuiesc a fi conturile de operare. Imi puteti totusi "traduce"? Si daca nu sunt prea ...nesimtit, mai vin cu o intrebare: (prima se referea la o lada congelatoare nou-nouta, cumparata de la o persoana, ce evident nu mai are niciun document-cine le mai pastreaza?), iar a doua, : imi pot vinde masina (autoturismul,) societatii? Nu-i prea convenabil atat in ceea ce priveste alergatura, cat si taxele ulterioare, dar vreau sa o iau in calcul. Multumesc mult!
In cazul lazii frigorifice, valoarea e sub 2500 lei, deci firma achizitioneaza de la o persoana fizica din patrimoniul personal un obiect de inventar, se intocmeste pe firma nota de intrare receptie si un borderou de achizitie la pretul pietei .
Pentru achizitia autoturismului de la persoana fizica este nevoie de:
- borderou de achizitie;
- contract de vanzare-cumparare;
- proces-verbal de receptie;
- proces-verbal de punere in functiune.
Si aici e important sa vindeti la pretul pietei (pret afisat pe un site de vanzari auto ptr o masina similara)
La nivelul persoanei fizice care vinde , veniturile nu sunt impozabile (din motivul asta si da declaratia ca sunt bunuri din patrimoniul personal)
Firma va retine insa si va declara 10% din suma datorata , achitand diferenta persoanei fizice care incaseaza astfel venituri din alte surse.