O societate comerciala poate cumpara un bun de folosinta indelungata sa-i zicem, de la o persoana fizica? In ce conditii si cum poate fi evidentiat in contabilitate? Multumesc.
Desigur,o societate poate achizitiona bunuri de acest gen de la persoane fizice.
Aveti in vedere ca, pentru a fi luata in considerare achizitia cu borderou de achizitie si ca trebuie sa intocmiti si nota de intare-receptie conform prevederilor din OMFP nr. 2634/2015.
E necesara si o declaratie ca bunurile provin din patrimoniul personal .
Oho! Sarut mana! Acum ma uit. Nu ma asteptam la un raspuns. Am raspuns candva multora, iar eu nu prea m-am "bucurat" si de aceea am cam si renuntat. Acum , asa la plesneala am aruncat. Sunt jurist, in contabilitate cam....habarnist. M-am uitat pe Ordin, va referiti la documentele contabile din Anexa? "2xx,3xx=401/462", banuiesc a fi conturile de operare. Imi puteti totusi "traduce"? Si daca nu sunt prea ...nesimtit, mai vin cu o intrebare: (prima se referea la o lada congelatoare nou-nouta, cumparata de la o persoana, ce evident nu mai are niciun document-cine le mai pastreaza?), iar a doua, : imi pot vinde masina (autoturismul,) societatii? Nu-i prea convenabil atat in ceea ce priveste alergatura, cat si taxele ulterioare, dar vreau sa o iau in calcul. Multumesc mult!
In cazul lazii frigorifice, valoarea e sub 2500 lei, deci firma achizitioneaza de la o persoana fizica din patrimoniul personal un obiect de inventar, se intocmeste pe firma nota de intrare receptie si un borderou de achizitie la pretul pietei .
Pentru achizitia autoturismului de la persoana fizica este nevoie de:
- borderou de achizitie;
- contract de vanzare-cumparare;
- proces-verbal de receptie;
- proces-verbal de punere in functiune.
Si aici e important sa vindeti la pretul pietei (pret afisat pe un site de vanzari auto ptr o masina similara)
La nivelul persoanei fizice care vinde , veniturile nu sunt impozabile (din motivul asta si da declaratia ca sunt bunuri din patrimoniul personal)
Firma va retine insa si va declara 10% din suma datorata , achitand diferenta persoanei fizice care incaseaza astfel venituri din alte surse.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.