avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere dupa CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere dupa CCC

Buna seara,
Sotia a fost in CCC pana la data de 18.03.2020, adica 1an si 11 luni, dar ea stia ca are 2 ani de concediu, adica pana pe 18.04.2020. Informandu-ma ulterior am inteles ca ccc este de 1an si 11 luni, cu posibilitate de concediu fara plata pana la 2 ani. Precizez ca ultima luna am depus actele si am beneficiat de luna tatalui.
Asa ca a sunat la firma pe data de 23.03.2020 sa intrebe de reinceperea activitatii. De la in ceput i s-a spus sa vina sa isi dea demisia. Pe 24.03.2020 s-a prezentat la firma, unde a vorbit cu doamna de la resurse umane, aceasta i-a vorbit urat pe un ton ridicat, fara sa i se dea voie sa vorbeasca, cerandu-i sa isi dea demisia, pentru ca a depasit 3 zile, cat prevede regulamentul intern, plecand motivand ca nu are timp de ea deoarece urma somajul tehnic.
Sotia a sunat la ITM, unde i s-a spus sa faca o cerere prin care sa ceara concediu fara plata pe zilele intarziate. Asa a si facut, prezentandu-se a2a zi, 25.03.2020, sa vada daca i s-a acceptat cererea.
Aceeasi doamna de la resurse umane i-a adus 2 foi pe care sa le semneze cat mai repede, punand presiune motivand din nou somajul tehnic care urma sa vina, grabind-o sa semneze. Sotia nu a semnat pentru ca a vazut ca era vorba de suspendarea/modificarea contractului de munca, fara sa specifce exact despre ce este vorba,
Vazand ca nu semneaza, a amenintato, i-a vorbit si mai urat tipand continuu la ea.
Alti 2 sefi ierarhici au trecut pe acolo, unul nu a dorit sa vorbeasca cu ea, altul i-a spus ca nu o mai primesc la lucru.
A plecat la ITM unde a facut o sesizare.
Fiind in somaj tehnic cei de la ITM nu au putut merge decat saptamana trecuta, cand firma isi reluase activitatea.
Asa ca pe 07.05.2020 primeste plic cu decizia de incetare a cim cu data de 25.03.2020 pe art 61 lit, a, cu posibilitate de actiune in judecata in 30 zile. Banuiesc ca au trimis decizia in urma prezentei celor de la ITM.
Pe 11.05.2020 am primit si instiintarea ITM, am vorbit si la telefon cu ei, mi-au spus sa ii actionez in instanta, pentru ca nu au respectat legea deoarece nu s-a intocmit comisie disciplinara.
Am rugamintea sa ma corectati daca am gresit referitor la legile ce tin de perioada ccc.
Daca ii da sotia in judecata poate cere prejudicii materiale si morale ?
Cum ar fi cel mai bine sa procedam ?
Sa contactam un avocat sau sa mearga doar ea ?
Daca ii da sotia in judecata va fi obligata sa se reintoarca la locul de munca ? Dupa atitudinea celor din firma situatia este tensionata.
Astept cat mai multe sfaturi si detalii.
Va multumesc enorm.
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 08:31, 12 Mai 2020
Sa intelegem ca salariata nu s-a prezentat la munca pentru 3 zile consecutive, aceasta fapta fiind considerata prin regulamentul intern, abatere disciplinara, fapt pentru care salariatei i s-a desfacut disciplinat contractul individual de muca si i s- acomunicat decizia privind desfacerea contractului de munca pentru motive ce tin de persoana salariatei, iar dvs afirmati ca decizia de concediere este nelegala intrucat asa vi s-a spus de la ITM? Daca da, si daca asa stau lucrurile, si daca doamna doreste sa se intoarca la respectivul loc de munca in acea unitate, atunci promovati o actiune la tribunal, actiune care, daca va fi sustinuta corespunzator, va putea fi incununata cu succes. De asemenea trebuie sa aveti grija ce anume solicitati, intrucat acest aspect este foarte important. Aveti drepturi, sunt drepturile dvs, trebuie sa vi le protejati. Este adevarat ca dragoste cu sila nu se poate, si nici sa lucrezi intr-un mediu ostil nu este cel mai bun lucru in viata unui om, insa desigur, fiecare decide ce are de facut.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

3. Potrivit art.25 alin.2 lit.a din OUG 111/2010, angajatorului îi este interzis să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariaţilor care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
Interdicţia se extinde o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului la muncă. (art.25 alin.3 din OUG 111/2010)
Cu alte cuvinte...solicitati ajutorul unui avocat specializat in dreptul muncii si mergeti in instanta, aveti sanse de castig.
Acolo puteti solicita daune materiale ( plata salariului si contributiilor sociale pana la data revenirii la serviciu, onorariu avocat...) precum si daune morale.
Discuati cu avocatul strategia de urmat.
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2020
Ionut.ion, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligațiile angajatorului Andreea Buta Andreea Buta Bună ziua în acest moment sunt în concediu creștere copil la locul de munca au angajat pe cineva însă pe perioada nedeterminata am aflat asta și am ... (vezi toată discuția)
Firma angajatoare are obligatia sa ma primeasca inapoi la locul de munca dupa concediu intretinere copil Laura Narcisa Laura Narcisa Pe Data de 24 oct imi inceteaza concediu intretinere copil iar firma la care a lucrat mi-au spus ca au angajata si sunt multumita de ea si o sa ma bage in ... (vezi toată discuția)
Reîntoarcere post natal Brojbanstefan Brojbanstefan Buna ziua am si eu o intrebare dc vreau sa ma întorc la.munca din post natal angajatorul poate sa ma mute in alta locatie (vezi toată discuția)