Intrebare
In cazul in care sotul este decedat ,iar sotia a beneficiat de pensia sotului de urmas, si aceasta a decedat in urma cu doi ani si a ramas un copil cu handicap in varsta de 36 de ani cu diagnosticul de hipoacuzic cu pensie de handicap pe diagnosticul acesta mai poate beneficia si dupa parinti, de pensie de urmas, avand deja o pensie de handicap?:help:
Copii si sotul supravietuitor au dreptul la PU daca persoana decedata era pensionar sau îndeplinea conditiile de a primi pensie.
a) Copii au dreptul:
- pâna la 16 ani;
- daca îsi continua studiile, pâna la terminarea acestora, dar nu mai mult de 26 ani;
- pe toata durata invaliditatii de orice grad daca aceasta a survenit pe timpul celor doua perioade de mai sus.
b) Sotul supravietuitor are dreptul:
- la împlinirea vârstei de pensionare standard daca durata casatoriei este de cel putin 15 ani;
- daca durata casatoriei este mai mica, dar de cel putin 10 ani, PU se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie în minus;
- indiferent de vârsta pe perioada de invaliditate gradele I sau II daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Cuantumul PU se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, functie de numarul urmasilor si anume:
- 50% pentru un singur urmas;
- 75% pentru 2 urmasi;
- 100% pentru 3 sau mai multi urmasi.
Pentru copii orfani de ambii parinti PU reprezinta însumarea drepturilor cumulate dupa fiecare parinte.
Daca sotul supravietuitor are pensie proprie poate opta pentru PU daca aceasta este mai rentabila.
In cazul acesta vreau sa mai specific ca fratele meu este cu handicapul de hipoacuzic de la varsta de 2 ani din cauza unei meningite a ramas asa a urmat si cursurile scolii de hipoacuzici , ma interesa sa vad daca mai poate obtine si o pensie de urmas dupa parintii chiar daca are varsta de 36 de ani si are o pensie de handicap. Va mai rog sa imi trimiteti un raspuns care sa ma lamureasca.
Va multumesc si va doresc o zi frumoasa
Nu mi-e clar de ce anume beneficiaza fratele dvs. Daca este beneficiar de pensie de invaliditate conform Legii nr. 19/2000, atunci nu poate sa beneficieze si de pensie de urmas. In sistemul public de pensii nu poti beneficia concomident de doua sau mai multe categorii de pensie.
Daca fratele dvs. beneficiaza doar de indemnizatie de handicap, conform Legii nr. 448/2006, atunci are dreptul si la pensie de urmas, intrucat indeplineste conditia prevazuta la art. 66, pct. c) din Legea nr. 19/2000.
Va multumesc pt raspuns, m-am uitat pe actul ce il are fratele meu de la comisia de expertiza si acolo specifica legea nr 51/2005, va rog sa imi ziceti daca aceasta lege este cuprinsa ca si indemnizatie de handicap, sau pensie de invaliditate?
Si in cazul in care este doar o indemnizatie de handicap, va avea dreptul la pensia de urmas , vreau sa va intreb daca doar tatal meu a lucrat si a avut pensie de limita de varsta el a decedat in urma cu 20 de ani, iar mama nu a lucrat a beneficiat de pensie de urmas dupa tata , si ea a decedat in urma cu 2 ani de zile, acum fratele meu va avea 50% din pensia de la tata sau de la mama?
Va multumesc si va rog sa ma ajutati.
O zi placuta?
Legea nr. 51/2005 aproba o ordonanta de urgenta care modifica Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat.
Reveniti si precizati daca tatal a fost cadru militar sau nu.
Cum este intitulat actul fratelui dvs. despre care vorbiti?
Pensie de urmas
robertt1
Buna ziua..sunt student in anul II la facultate de stat(fara taxa) si as vrea sa va intreb daca pot beneficia de pensie de urmas avand in vedere k mama mea a ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas
anuta17
buna seara...sunt in anul 1 master si am beneficiat de pensie de urmas...dar mi-a fost suspendata 3 luni pt ca am avut contract de munca(am inteles k trebuie ... (vezi toată discuția)