avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Indemnizatie crestere copil

Sunt o mamica in concediu crestere copil, copilul urmand sa implineasca 2 ani pe data de 8 iunie 2020.
Pentru perioada 8 mai-8 iunie am optat sa nu beneficiez de luna tatalui, anuntand atat agentia de plati cat si angajatorul, conform legii.
Voi relua activitatea in data de 9 iunie.
Conform OUG 70/2020 si a Legii 59/2020 pot primi indemnizatie pentru toata luna mai, si respectiv pentru 8 zile din luna iunie, sau nu mai am dreptul tinand cont de luna tatalui?
La revenirea la lucru, incepand cu data de 9 iunie, pot aplica pentru stimulent?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2020
Luca091311, utilizator
Cel mai recent răspuns: avocat , Avocat 15:49, 24 Mai 2020
Intr -adevar conform noilor reglementari intervenite datorita starii de urgenta in tara noastra .O.U.G.111/2010 a suferit o serie de modificari.Astfel O.U.G.nr.70/2020 a venit si a eliminat prevederile art.11 din O.u.g.111/2010 in cazul in care intre data de 31.05.2020 si data la care copilul implineste varsta de 2 ani sunt mai putin de 3 luni..Deci va veti bucura in continuare de indemnizatie de crestere copil,chiar daca tatal nu a ramas in concediu crestere copil ,iar dv.nu realizati venituri impozabile si nici nu figurati in fara plata.Aceasta si in baza Legii 59/2020 care la art.1 indice 1 prevede ca plata drepturilor persoanelor aflate in concediu crestere copil se face fara intrerupere pe perioada starii de urgenta si inca 30 de zile de la idata incetarii acesteia.
In ceea ce priveste stimulentul de insertie,O.U.G.70/2020 statueaza ,prin exceptie de la prev.art.7 alin .2 din O.U.g.111/2010 ,ca acesta se va plati de la data depunerii cererii si pana la implinirea copilului a varstei de 3 ani.
Deci grabitiva cu cererea. (nu dupa 9 iunie)
Va multumesc pentru raspunsul acordat.
Am rugamintea sa imi spuneti de ce ar trebui sa fac cererea de solicitare stimulent inainte de data de 9 iunie, data in care voi reveni la lucru, si practic din acel moment voi inregistra venituri impozabile.
La dosarul de solicitare stimulent nu ar trebui depusa si decizia de revenire in activitate de la angajator?
Sau faceti referire la o alta cerere?
Multumesc.
stimulentul de insertie este un drept dobandit pentru cei care revin mai devreme la munca din concediul de crestere copil.Stimulentul anuleaza obtinerea indemnizatiei.Conform legii 89/2019 exista obligatia anuntarii angajatorului de intentia revenirii la munca cu 30 de zile inainte.Art.5 alin 2 din Oug.70/2020 a statuat ca stimulentul de insertie se obtine de la data depunerii cererii.La dosar depuneti dovada ca in ultimile 12 luni ati realizat venituri impozabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie luat de tatal copilului PANITA ROXANA PANITA ROXANA Daca eu mama nu amservici deci venituri poate beneficia tatal de cccpana la 1an,sa faca apoi cerere de revenire la munca si sa ceara stimulentul de insertie ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie Cineva anonim Cineva anonim Buna ziua. Lucrez la salarizare, intr-o institutie publica. Pana in prezent, in cadrul unitatii noastre nu s-a acordat stimulent de insertie pentru nimeni. ... (vezi toată discuția)
Stimulent de inserție Minodora_Vlad Minodora_Vlad Buna ziua. M-am intors la serviciu după ce am nascut prima fetița si beneficiez de stimulent de inserție pana face copilul 2 ani (14 Martie 2016). Momentan ... (vezi toată discuția)