avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Curs valutar inregistrare facturi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Curs valutar inregistrare facturi

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie in legatura cu inregistrarea in contabilitate a facturilor externe primite.
Ca regula generala, facturile se inregistreaza la cursul valutar din data facturii primite.
Cum procedati insa cu facturile storno primite, le inregistrati conform regulii generale la cursul valutar din data cand a fost emisa factura storno sau la cursul valutar folosit la inregistrarea facturii initiale, adica facturii stornate?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: sensitivec , utilizator 12:57, 22 Mai 2020
ART. 287 - Ajustarea bazei de impozitare [...]
(9) În cazul evenimentelor menționate la art. 287, taxa este exigibilă la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile și cursul de schimb valutar sunt aceleași ca și ale operațiunii de bază care a generat aceste evenimente.
Norme metodologice
SECȚIUNEA a 3-a - Exigibilitatea pentru livrări de bunuri și prestări de servicii
(2) În aplicarea art. 282 alin. (9) din Codul fiscal, în cazul în care intervin evenimentele prevăzute la art. 287 din Codul fiscal, ulterior datei la care se modifică cota de TVA și/sau regimul de impozitare, pentru ajustarea bazei de impozitare sunt aplicabile cota și regimul de impozitare ale operațiunii de bază care a generat aceste evenimente. Pentru operațiunile a căror bază impozabilă este determinată în valută, cursul de schimb valutar utilizat pentru ajustarea bazei de impozitare este același ca al operațiunii de bază care a generat aceste evenimente, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată pentru operațiunea de bază. Totuși, în cazul în care nu se poate determina operațiunea de bază care a generat aceste evenimente, se vor aplica cota de TVA și regimul de impozitare în vigoare la data la care a intervenit evenimentul și, corespunzător, și cursul de schimb valutar de la această dată, în cazul operațiunilor pentru care baza de impozitare este determinată în valută.
(3) În cazul în care intervin evenimentele prevăzute la art. 287 din Codul fiscal, ulterior datei de la care se modifică cota de TVA, pentru achiziții intracomunitare de bunuri, cota aplicabilă pentru ajustarea bazei de impozitare este cota în vigoare la data la care a intervenit exigibilitatea taxei pentru achiziția intracomunitară potrivit art. 284 din Codul fiscal. În situația în care nu se poate determina achiziția intracomunitară care a generat aceste evenimente, se va aplica cota de TVA în vigoare la data la care a intervenit evenimentul.
Sursa: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stornare factura fara tva dupa momentul la care am devenit platitoare de tva Nicoleta1012 Nicoleta1012 Buna ziua, Firma la care lucrez a devenit platitoare de TVA incepand cu ianuarie 2011. In urma unor verificari efectuate s-a constatat necesitatea stornarii ... (vezi toată discuția)
Diferente de curs aveno aveno In cursul lunii primesc o factura dintr-o tara Euro. Plata o fac dupa o zi sau doua de la primire. Diferenta de curs dintre cursul BNR la data facturii si ... (vezi toată discuția)
Regularizare tva de la client insolvent getacatinca getacatinca Buna ziua, Trebuie sa stornez TVA -ul achitat pentru un client in insolventa, facturile au fost emise cu TVA 19%, regularizarea o fac cu 24%, va rog si baza ... (vezi toată discuția)