avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... conditii pensionare grupa a II-a de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

conditii pensionare grupa a II-a de munca

Buna ziua,
Salariat (30.05.1960) o vechime in munca de 40,7 a lucrat in grupa a II-a de munca 17,8 (1983-2001). Stiam ca pentru grupa II-a se acorda 3 luni la an.
La ce virsta poate iesi la pensie limita virsta (cu reducerea virstei)?
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2020
herminav, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:24, 28 Mai 2020
Legea 263/2010
art.18
Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează:
a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
....

Dosarul pentru o astfel de pensionare se poate depune .... din calculele mele inca din septembrie 2019 se putea.
Reducerea vârstei standard de pensionare

Perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare. Vârsta standard de pensionare se reduce în raport cu numărul anilor efectiv lucraţi în condiţii deosebite.

Reducerile vârstei standard de pensionare pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite de muncă/grupa a II-a de muncă (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010) operează doar în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege în raport de data nașterii."

În situația persoanelor care au desfașurat activitate în grupa I de muncă potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 și în condiții speciale de muncă, stagiul minim de cotizare efectiv realizat în astfel de condiţii pentru care se acordă reducerea vârstei standard de pensionare este de 2 ani, lucrați 100% din timp.

Reducerile vârstei standard de pensionare pentru activitatea desfăşurată în aceste condiții de muncă sunt cuprinse între 1 şi 12 ani, în funcţie de numărul anilor întregi efectiv lucraţi în aceste condiţii (tabelul nr. 2 din Legea nr. 263/2010) şi operează doar în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege în raport de data nașterii.

Perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată persoanelor care au desfașurat activitate în fostele grupe superioare de muncă, respectiv în condiții speciale și deosebite de muncă.

1. Pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 în care o persoană a desfășurat activitate în grupele I şi a II a de muncă se acordă un spor la vechimea în muncă de:

3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II a de muncă;
6 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I de muncă.
!!! Acest spor se acordă doar dacă persoana în cauză a realizat cel puţin 5 ani în grupele I şi a II a de muncă, 100% din timp.

2. Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite și condiţii speciale de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:

4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă;
6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă;
!!! Acest spor se acordă indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiţii de muncă.
[ link extern ]

Aceste informatii le-am gasit pe siteul CNPP.
Salariatul a beneficiat de grupa doar pina la 01.04.2001. Dupa data de 01.04.2001 a lucrat in conditii normale de munca.
Deci, daca ar fi sa luam dupa cele scrise pe site ar beneficia de 3 luni/an, deci nu cred ar beneficia de PLV cu reducerea virstei acum.
De aici, si nelamurirea mea. Va multumesc!
Limita de varsta la 60 ani si 8 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupe de munca Constantin 1411 Constantin 1411 Care sunt beneficiile grupelor de munca si ce articol din codul muncii sta la baza acestora (vezi toată discuția)
Grupa a ii-a de munca nu mai este luata in considerare la calculul virsei standard de pensionare ? latka latka Din textul legii 263/2010, varianta 2018 reies urmatoarele: Articolul 17 (1) Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca ... (vezi toată discuția)
Pensionare florin_neagu florin_neagu Am lucrat timp de doi ani, intre 11.09.1979 si 01.10.1981 la I.P.Al Slatina in grupa I de munca. Am adeverinta care atesta acest fapt. Am discutat cu o ... (vezi toată discuția)