avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Dat afara din magazin
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Dat afara din magazin

Buna ziua.

Am fost de curand intr-un magazin de articole de bicicleta cu copilul sa ii cumpar o casca de bicicleta, pantaloni si cateva tricouri care le vazusem pe site.
Pentru ca marimile sunt relative la croiala prefer sa merg la fata locului sa vad cum ii vin.
Zis si facut.

Sunt aproximativ 200 KM cu masina de acasa pana la magazin.
Platit parcare 10 lei/ora sa nu lasam masina in mijlocul drumului etc.
Am intrat in magazin, am cerut detalii.
Un angajat a venit si ne-a dat ce doream sa vedem.

Alt angajat care mergea in magazin dupa piese s-a aratat deranjat de faptul ca la copil masca de protectie ii aluneca sub nas din cand in cand (am vazut si pe premierul Orban ca ii cadea cand vorbea in Parlament de pe nas si si-o ridica) iar copilul si-o punea la loc.
Nu era aproape de individ cel mic nu discuta cu el etc. Era la aproximatriv 3 metri de individ.
I-a spus la cel mic sa isi traga masca pana pe sub ochi cea ce a si facut.
Din cauza marimii masca cadea sub nas, dar ramanea peste gura.

Vazand ca este foarte arogant omul i-am spus colegului sa imi spuna ce functie are domnul si sa ii spuna ca daca mai se comporta asa zeflemitor, se uita de sus si este arogant o sa ii fac o reclamatie ca nu este de la DSP, poate sa explice si frumos.
Probabil ca acel coleg i-a soptit la cel recalcitrant caci acela a spus fara sa stea pe ganduri la cel mic:
"Iesi afara, ti-am spus de trei ori. M-am saturat de voi." A aratat cu mana amenintativ spre usa de la intrare in semn sa plece.
Asta in semn ca s-ar putea infecta daca noi am avea ceva dar noi aveam masti pe fata si in caz ca la cel mic cadea masca sub nas el se putea infecta nu infecta el pe cineva asta fiind valabil doar daca nu avea masca pe gura.

Am rams interzis. Ati fost vreodata in asemenea situatie? Ti se urca sangele in cap.
Nu a facut nimic copilul si daca era ceva trebuia sa vorbeasca cu mine, copilul finnd minor.
In mod straniu angajatul care statea de vorba cu mine a inceput sa fie respingator si sa imi spuna sa "pastrez distanta" desi erau ~2 metri intre noi.
Cel mic a plecat afara plangand si acolo a fost admolestat de o alta femeie care l-a luat la ture ca sta pe scara si ea vrea sa dea cu mopul pe scara acum.

Mie mi se pare absolul revoltator un asemene incident si care a traumatizat copilul.
Evident ca am "multumit" (am avut aceasta putere) si am plecat imediat de acolo.
Insa lucrurile nu vreau sa le las asa caci nu este normal si poate pe viitor altii vor fi abuzati si discriminati.

Mie mi s-a parut un tupeu care pana acum nu l-am intalnit nicaieri.

Ma intereseaza ce baza legala ar avea un angajat sa procedeze in asemenea mod sau ce ii da dreptul sa te ia de mana ca vrea el si sa te dea afara din magazin (mai ales pe un copil de 10 ani care este culmea si insotit de parinte)?
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 17:39, 18 Iulie 2020
Daca angajatul nu purta masca incalca legea si este pasibil de amenda.
Masca trebuie purtata de toti.

Mie imi pare dezaxata atitudinea angajatilor pentru ca din ceea ce ati relatat nu aveau motive sa faca atata caz pentru nimic.

Cat priveste o baza legala situatia este greu de deslusit si ar trebui cu mare atentie analizata.Copilului ii cadea masca fara intentie iar angajatul nu purta masca ceea ce arata intentia de a nu purta.

In caz de proces este greu de spus ce ar iesi.



Puteti incerca o reclamatie la OPC dar nu cred ca ati rezolva ceva.
Daca ar fi discriminare puteti sesiza consiliul competent dar nu am remarcat sa existe elemente de discriminare.
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2020
gi-jane2, moderator
Mulțumesc domnule.
Nu mă interesează un proces dar mi-am simțit discriminat copilul care nu avea nicio vina. Credeți că dacă te duci in Carrefour nu vezi vreun individ care ține masca sub nas sau îi cade fara sa vrea? Ce faci? Îl dai afara ca pe un câine? Mi se pare o purtare discriminatorie și abuzivă și nu pot fi de acord cu așa ceva. Altul în locul meu cred că sarea la gâtul individului dacă se purta așa cu copilul lui.
Vreau sa mă interesez daca într-adevăr un angajat are o baza legală pentru un asemenea comportament.
As vrea sa ii pun în vedere angajatorului situația în prima fază dar nu cunosc exact daca are bază legala sa discrimineze pe ce criterii vrea el.
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2020
gi-jane2, moderator
Frumos aratat, discutabil. dar insa ma intereseaza daca exista o baza legala sa te dea cineva afara din magazin pe motive colaterale aplicarii legii si care nu sunt in competenta sa de aplicare.
Exista un asemenea temei (Da (care)/Nu)?

Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2020
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
O persoana fara masca sau daca tine masca in mod necorespunzator poate fi invitata sa iasa afara din magazin.
Exista lege in acest sens.


Nu aveti art. X care sa prevada ce vreti si de aceea va tot explic ca este foarte complicat si stiu ce spun...ca am foarte mare experienta in procese care par misiuni imposibile...
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2020
gi-jane2, moderator
Foarte urât comportamentul angajatului. Sigur, puteți să îi faceți o plângere la proprietarul magazinului, dar din păcate legea care îi dă voie să vă dea afară din magazin pe orice temei vrea el este în constituție: proprietate privată.
Magazinul este al proprietarului, care a delegat angajații să îl gestioneze. Ca atare, tehnic și teoretic, un angajat (sau proprietarul) vă poate da afară din orice magazin pe orice motiv.
Sigur, vă pierde ca și client și își face o reclamă absolut oribilă, dar temeiul legal este chiar dreptul la proprietate privată prevăzut în legea fundamentală.

Alte discuții în legătură

O clinica medicala privata poate impune purtatul mastii medicale ... leonstanescu leonstanescu O clinica medicala privata poate impune purtatul mastii medicale in incinta clinicii?(masura luata in afara starii de urgenta, acum cateva zile) Daca o ... (vezi toată discuția)
Purtarea mastii in birou/depozit, fara contact cu clienti/publicul. valimerdeneaua valimerdeneaua Buna ziua, lucrez la un magazin online, unde persoanele neautorizate le este interzis accesul in birou / depozit, nu suntem magazin fizic si nu avem clienti ... (vezi toată discuția)
Exceptii de la purtarea mastii in spatii inchise alina_25 alina_25 Daca am adeverinta medicala care dovedeste ca sufar de o afectiune medicala care nu imi permite folosirea mastii in spatii inchise pot intra in acele ... (vezi toată discuția)