avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata pensie alimentara

Buna ziua, intreb pentru o prietena: are vreo posibilitate sa obtina pensie alimentara de la fostul concubin, care nu a muncit cu carte de munca niciodata, si nu are nimic pe numele lui?
Ei nu au fost casatoriti, din relatie a reiesit copilul, iar peste 2 ani s-au despartit, tatal neavand absolut niciodata vreun aport financiar, pur si simplu nu i-a pasat si nu l-a interesat...
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 10:44, 1 Iunie 2020
Buna ziua,
Va trebui sa se adreseze instantei si sa solicite pensia.
Dupa aia sa stea de capul lui cu un executor judecatoresc.
Asa am sfatuit-o si eu, dar daca tatal nu are niciun venit declarat, cum il trage la raspundere? Nu are niciun bun/proprietate pe numele lui...
Teoretic si legal, ar trebui sa se acorde si retroactiv pensia, nu?
Cat costa treaba cu instanta si ce presupune mai exact? Trebuie musai angajarea unui avocat?
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2020
alex201888, utilizator
Nu are cum să primească pensia alimentară din urmă, ci numai de la data depunerii cererii în instanţă.Dacă nu are venituri legale, nu va plăti, iar d.p.d.v. penal, infracţiunea de abandon, din cauza neplăţii pensiei alimentare, este pedepsită dacă mama demonstrează reauavoinţă a tatălui, ori dacă acesta nu are venituri şi proprietăţi, plângerea se clasează.
Mai există un impediment, întâlnit aici pe site, cu ani în urmă: tatăl nu plătea pensia alimentară decisă de instanţă, dar mama nici nu putea primi ajutorul pentru familia monoparentală dată de primărie, fiindcă figura la venituri pensia alimentară. Nu a contat că nu i-a primit niciodată, intră în calcul la venituri.
O sa ii transmit informatiile primite, va multumesc frumos!
Revin cu o intrebare: poate schimba numele de familie al minorului, copilul purtand numele tatalui?

Alte discuții în legătură

Cum il pot face pe fostul sot sa nu paraseasca tara avand in vedere ca nu vrea sa plateasca pensia alimentara si fuge? marinela0488 marinela0488 fostul sot nu a platit niciun ban din pensia alimentara a copilului de la data introducerii actiunii si pana in prezent si vrea sa fuga din tara vinerea asta. ... (vezi toată discuția)
Ma incadrez ca si familie monoparentala? - copilul locuieste ... Crina86 Crina86 Ma incadrez ca si familie monoparentala? - copilul locuieste permanent doar cu mama, tatal locuieste in alt oras - a rezultat in urma unei relatii ... (vezi toată discuția)