Buna ziua , Am o masina defecta si nu am bani sa o repar , defectul este la motor si costa foarte mult iar eu din pensia mea deabea ma pot intretine si nici nu am unde sa mai merg ca nu mai am neamuri si masina sta de un an nefolosita. Intrebarea este daca sunt obligat sa platesc RCA pentru o masina care nu o folosesc ? Va multumesc din suflet pentru amabilitater de a-mi raspunde.
Ai o mașină înmatriculată pe care nu o conduci și o ții parcată în curte? Chiar și asa, trebuie să ai încheiată o asigurare de răspundere civilă (supranumită polița RCA). În caz contrar, riști o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei și pierderea certificatului de înmatriculare al mașinii.
Nu exista inca o dispozitie legala expresa in legislatia nationala.Si daca o aveti in curte sau in garaj , nu va poate face nimeni nimic inca.Exista in schimb o decizie CJUE , pe plan european care arata ca e obligatorie asigurarea RCA pentru toti propietarii de masini ( lobby-ul marilor asiguratori fiind foarte puternic ).Legislatia nationala trebuie sa integreze actele normative UE.Daca e pe domeniul public puteti avea insa probleme cu politia locala.In acest caz ramine posibilitatea de-a o radia din circulatie.Acum vor insa , sa promoveze o lege prin parlament pentru a ridica masinile radiate de pe domeniul public care stau de mai mult de 6 luni si n-au RCA platit.
Greşit! Doar un autoturism alfat în trafic şi depistat de organele de control ca find fără RCA devine subiect de contraventie. Atâta timp cât cu acesta nu se circulă NIMENI NU ARE CUM A AMENDA ori a ridica Ceritificatul de Înmatrciulare al autovehiculului în lipsa factorului uman- conducătorul auto.