avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce pot face în cazul în care copilul directorului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce pot face în cazul în care copilul directorului executiv al firmei în care lucrez are acces prin contul de Microsoft la laptopul meu de muncă?

Bună ziua,

Așa cum rezultă din titlul întrebării, mă confrunt cu o problemă, și anume: acum două luni și ceva în urmă am observat faptul că pe laptopul de muncă mi-au fost modificate niște fișiere. Am sesizat acest lucru superiorului meu, în acest caz directorul executiv al firmei, și mi-a spus că, cumva, contul lui de Microsoft este legat de al meu și, cum și-a introdus recent copilul în Familia Microsoft, micuțul poate vedea toate folderele mele din calculator și tot ce lucrez.

A venit pandemia și am fost trecută în șomaj tehnic. Ieri am fost chemată la birou pentru a mi se comunica că am două variante din care să aleg: demisia sau concedierea, cu preavizul legal de 20 de zile în ambele cazuri. Așadar, am fost imediat bombardată cu task-uri și am avut surpriza să găsesc iar modificări pe laptopul de muncă atunci când l-am deschis. Mai exact, noi foldere cu Timp pentru școală, Materii școală..., de unde am dedus că problema nu s-a rezolvat. De această dată l-am anunțat pe șeful meu, care doar mi-a dat un mesaj, sec dată fiind situația, în care mi-a mulțumit că l-am anunțat. Nu știu însă dacă problema este rezolvată.

Vă mulțumesc pentru că ați citit până aici și vă rog să mă scuzați pentru tot blocul acesta lung de text. Ce pot să fac în acest caz? este legal? situația poate fi încadrată în categoria protecția datelor cu caracter personal?
Va mulțumesc pentru răspunsuri și vă doresc o zi frumoasă!
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2020
diana.m92, utilizator
Pana la protecția datelor nu.am inteles ce variante ati ales demisia sau desfacerea din statul meu este da nu demisionat și sa-i lăsați să facă demersurile necesare în vederea concedieri având varianta sa speculații eventuale erori și sa contestati decizia în instanta..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
tehnic vorbind, firma dvs., mare-mica, pastreaza datele profesionale in cloud-ul OneDrive al lui Microsoft. In aceasta situatie, responsabilitatea organizationala o poarta proprietarul procesului, care, de obicei, e CEO-ul, aici, probabil directorul de care vorbiti.
in acest cloud, fiecare se logheaza cu userul si parola lui, chiar daca exista o platforma comuna. esentialul este ca membrii sa nu-si imprumute unii altora parolele si sa si le schimbe periodic, la 30-60 zile. documentele din cloud au istoric asociat si pot fi restaurate la orice versiune anterioara. e ceva de lucru si e nevoie de sprijinul IT, sper ca micutul o sa aprecieze.
daca dvs ati ales sa va introduceti date private in laptopul firmei, e problema dvs.
altminteri, lucrarile sunt ale firmei, mailurile la fel, etc... n-am inteles legatura cu desfacerea contractului de munca
Bună ziua, domnule Niculescu Ionuț,

În primul rând, vă mulțumesc pentru răspuns.

În legătură cu cele două variante pe care mi le-a oferit CEO-ul, nu am ales nici una dintre ele ci, așa cum ați spus, le-am negat și l-am lăsat pe dumnealui să ia decizia. În fond, nu am motiv să aleg nici demisia, nici concedierea, dar dacă dumnealui consideră că cea de a doua variantă este cea ok, l-am rugat să îmi răspundă clar și să îmi ofere motivul legal.

Motivul spus de dumnealui în discuția inițială a fost, desigur, probleme financiare pe care le întâmpină firma. Din câte știu, modul prin care mă poate concedia este unul obiectiv, prin desființarea postului. Doar că firma încă are activitate, iar postul meu era vital pentru buna desfășurare a acesteia (deci, nu consider că este un motiv obiectiv, ci unul plin de subiectivism, pentru că înainte de a ne băga în șomaj tehnic am îndrăznit să îmi apăr drepturilor și după mine s-au luat alte două colege).

În corpul întrebării inițiale am prezentat și acest lucru pentru o mai bună definire a cadrului în care a apărut problema inițială. Mai exact, vreau să știu dacă pot cumva opri acest lucru deoarece, indiferent de decizia care se ia, încă lucrez în această firmă. Faptul că un copil are acces la fișierele mele din laptopul de muncă înseamnă că poate modifica informații, iar eu sunt responsabilă de ce ajunge mai departe la clienți. Nu pot verifica obsesiv fiecare document pe care îl trimit și nu vreau să mi se spună că este vina mea, în cazul în care copilul directorului executiv se gândește să se joace prin documente, care sunt, desigur, ale firmei. Nu de alta, dar nu aș vrea să fiu concediată pe motive disciplinare/neîndeplinirea corectă a sarcinilor de muncă.

O zi frumoasă vă doresc!

Bună ziua, domnule Adrian Dimitriu,

Vă mulțumesc, de asemenea, și dvs. pentru răspuns.

Motivul pentru care am menționat în textul inițial de cele două variante, concediere-demisie, îl aveți expus mai sus, în răspunsul pe care l-am oferit domnului Niculescu. Pe scurt, le-am menționat pentru o mai bună înțelegere a cadrului și pentru că, dată fiind situația, nu doresc să mi se desfacă contractul de muncă pe motiv că nu mi-am îndeplinit bine task-urile și că am provocat daune clienților companiei.

Postul pe care îl ocup presupune, printre altele, managerierea unor texte pentru diverși clienți, documente ce ajung în presa online din România. În cazul în care copilul directorului executiv se joacă prin ele și ele ajung cu modificări la client/presă, atunci devin vinovată de erori. În acest caz unii clienți pot renunța la colaborare sau pot cere daune (dat fiind faptul că în multe texte descriem imaginea brandului).

Am mai menționat problema și pentru că, dată fiind existența ei, CEO-ul nu prea pare interesat să rezolve situația cu contul de Microsoft. Iar, în cazul în care ajung în instanță, vreau să nu mi se spună că nu am încercat să o rezolv.

Legat de contul de Microsoft, da, organizatorul acestuia este directorul executiv. Nu am nicio problemă dacă el ar avea acces la fișierele de pe laptopul de muncă, în fond, laptopul este doar pentru muncă și am pe el doar documente legate de muncă (inclusiv anexe la contracte, decizii și cereri de concediu). Dar nu mi se pare ok ca și copilul lui să aibă acces la acestea.

Pentru mine este un stres în plus pentru că trebuie să verific de foarte multe ori tot ce trimit mai departe către clienți.

Vă mulțumesc din nou și vă doresc o zi frumoasă!
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2020
diana.m92, utilizator
In cazul in care societatea o sa dispună decizie de încetare a contractului de muncă o sa aveti posibilitatea contestării în instanta.Deoarece situația dvs este precară în societate nu mai are rost da umblati cu mănuși,faceti o sesizare în scris înregistrată cu nr înregistrare,sau trimisă prin posta cu confirmare de primire, sesizare în care prezentati situația cu care va confruntați.Nu sunt specializat în protecția datelor cu caracter personal poate unul din consultanți va ofera un raspuns pertinent,probabil ar trebui facuta o sesizare și la autoritatea din domeniul respectiv.Suces .
Eu cred că de fapt motivul despărțirii este cel înscris de dvs mai jos. Restul e un exercițiu de imagine.

diana.m92 a scris:

Bună ziua, domnule Niculescu Ionuț,

pentru că înainte de a ne băga în șomaj tehnic am îndrăznit să îmi apăr drepturilor și după mine s-au luat alte două colege).

Alte discuții în legătură

Revisal tedory tedory Ce inseamna eroare:\"Begin failed with SQL exception\" din revisal. Cum pot sa o rezolv? Trebuie sa incetez un contract si imi da aceasta eroare. (vezi toată discuția)
Probleme revisal dumi32 dumi32 In cazul in care toate contractele au fost transmise la ITM apoi sau pierdut datele, in urma unui virus, se poate reface Revisalul cu toti angajatii cu toate ... (vezi toată discuția)
Noul revisal mirio mirio Buna ziua. Imi puneti spune si mie va rog daca a aparut noua forma a REVISAL? Aveti idee cand apare si pana cand trebuie transmise in REVISAL datele noi cerute ... (vezi toată discuția)