avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul somaj

Buna seara,
Până pe 23.03.2020 am beneficiat de CIC .
Din data de 23.03 m-am.angajat in cadrul companiei Societe Generale European Business Services.contract pe perioada nedeterminata ,cu perioada proba 3 luni.
Angajatorul de la care am beneficiat de concediu prenatal (fiind în domeniul turismului) au făcut restructurări pe perioada pandemiei și de accea m-am angajat la SG EBS când fetița avea 1 an și 9 luni.
Astăzi ,11 iunie 2020 SG EBS mi-au dat decizia de incetare a activității fara motive solide.
Este legal ce au făcut sau se menținea varianta cum că timp de 6 luni nu au voie să mă dea afara?
Pot beneficia de șomaj și care ar fi calculul indemnizației?
Din momentul in care depun actele pt somaj ,in cat timp se plătește ?
Va mulțumesc pt răspunsuri.

Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2020
OliviaMaria, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:09, 10 Februarie 2021
Buna ziua,

Art. 31 alin. 3 Codul Muncii prevede:
“ (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.”

Cel mai probabil contractul dvs a incetat in baza acestui articol (puteti verifica pe decizia de incetare).

In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii sunt persoanele care se pot regasi in una din situatiile prevazute la art.17 alin.(1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, printre care si situatia in care raporturile de munca le-au incetat din motive neimputabile lor.

Iar prin motive neimputabile salariatilor, conform art.5 lit.a) si b) din HG nr.174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege incetarea raportului de munca in temeiul articolelor din Codul muncii, republicat, dupa cum urmeaza:

art.31 alin.(3): Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia;
art.56 alin.(1) lit.a): la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
art.56 alin.(1) lit. b): la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de declarare a mortii sau a punerii sub interdictie a salariatului sau a angajatorului persoana fizica;
art.56 alin.(1) lit.d): ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;
art.56 alin.(1) lit.e): ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;
art.56 alin.(1) lit.g): de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;
art.56 alin.(1) lit.i): la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
art. 61 lit. c): in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
art.61 lit.d): in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
art. 65 alin.(1): Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
art. 95 alin. (4): Contractul de munca temporara inceteaza la terminarea misiunii pentru care a fost incheiat sau daca utilizatorul renunta la serviciile sale inainte de incheierea misiunii, in conditiile contractului de punere la dispozitie.

Numai bine!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....


Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.


2. Indemnizaţia de şomaj se acordă pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

3. Cuantumul indemnizației de șomaj este o sumă acordată lunar și în mod diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;

b) suma prevăzută la lit. a), la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizației de șomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare.

Cotele procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.

In speta, indemnizatia de somaj este = 375 lei + cota procentuala x media veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizației de șomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare,
Buna ziua,

Referitor la calculul indemnizatiei de somaj, as avea o intrebare. Ce inseamna exact media veniturilor pe ultimele 12 luni? Sa luam un exemplu pentru o persoana care in ultimul an a avut un salariu mediu brut lunar de 5000 lei . Baza de calcul este in acest caz 5000 lei, sau 5000 x 12 luni, adica 60000?
In speta, 5000 lei .....media inseamna 5000 x 12 : 12
Multumesc pentru clarificare.

Gasisem un mod de calcul pe acest link, unde mi se pare ca suma luata in considerare ca baza era media anuala bruta, nu lunara,altfel nu imi explic acest exemplu , cel putin nu raportat la salariile din Ro.

[ link extern ]

Intelegem ca media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare este 34.326.
Avand in vedere ca salariatul are o vechime de 30 de ani, cota procentuala este de 10% aplicata la media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni stabilita la 34.326.

Astfel, 34.326 x 10% = 3.432,6 = 3.433
La suma de 375 lei se aduaga suma de 3.433 lei si rezulta 3.808lei
In temeiul Legii 118/2010 suma astel calculata se reduce cu 15%.
3808- 15% = 3.236,8 lei


Cuantumul indemnizatiei de somaj astfel calculat este de 3.237 lei.

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj anerol anerol Buna ziua, am si eu o intrebare la care as vrea, daca se poate,sa-mi raspundeti dv si anume: sotul meu a fost angajat la o companie si i-a incetat ... (vezi toată discuția)
Somaj Alina Burk Alina Burk Buna ziua.as dori sa stiu daca pot beneficia de somaj dupa terminarea Ccc.Societatea unde lucram a intrat in faliment Cum procedez acum?Cat timp se acorda ... (vezi toată discuția)