avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile si obligatiile angajatilor la externalizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile si obligatiile angajatilor la externalizare

Situatia sta in felul urmator: incepad cu data de 1 aprilie am fost externalizati in baza legii 67/2006. In aceste peste 2 luni ni s-au dat tot felul de sarcini, pe care noi nu le avem in ccm si nici in fisa postului. Sarcinile in plus nu ni s-au comunicat in scris, am fost pusi in fata faptului implinit si lasati sa ne descurcam. Acum, dupa 2 luni am primit un email ca trebuie sa facem si sarcini extra si ni se tot spune ca daca nu ne convine suntem liberi sa plecam.
In cazul externalizarii noi, angajatii, trebuie sa indeplinim doar sarcinile pe care le aveam inainte sau suntem obligati sa luam in plus orice ni se da.
Cum si unde am putea reclama aceasta situatie fara sa riscam pierderea locului de munca.
Cel mai recent răspuns: Iulia2020 , utilizator 00:06, 14 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 40 C.mun
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

....

Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

2. Puteti ataca in instanta decizia unilaterala de modificare a felului muncii.
Va multumesc mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie interna ca sofer? MIKKAELACONTA MIKKAELACONTA Va rog frumos daca poate cineva sa imi raspunda, am un salariat si are funtia de -director general, dar in ultima perioasa imi mai transporta marfa, se poate ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Va rog ,o angajata si-a reluat activitatea din concediu crestere copil,personal contractual, conducerea are voie sa ii schimbe atributiile din fisa postului , ... (vezi toată discuția)
Nota interna vs. fisa postului Bianca P Bianca P Buna seara Am primit o nota interna in care se cere sa efectuez o activitate care nu este trecuta in fisa postului.Atributiile noi nu ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)