avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gratii apartament parter
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gratii apartament parter

Buna ziua,

Am dreptul sa pun gratii la un apartament ce il am la parter?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Maria@V , utilizator 18:28, 22 Iunie 2020
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta este chiar hilar.
Inseamna ca daca mai multe randunici fac cuib sub fereastra suntem in situatia descrisa de dumneavoastra.
Haideti sa nu exageram.
Protejarea vietii are porioritate chestiunilor estetice.
Cu rulourile exterioare cum este?
Iti trebuie autorizatie ca se schimba aspectul sau proiectul imobilului?

ynocentta a scris:

Si gratiile schimba sau nu aspectul?

Logic ca aplicarea de sistem de gratii deasupra ferestrelor schimba atat aspectul exterior al imobilului cat in special proiectul initial al acestuia


3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:
Conform disp L nr 196/2018 proprietarii nu au dreptul sa schimbe aspectul si destinatia partii comune de condominiu
Exteriorul condominiului reprezinta parte comuna
Aveti dreptul sa asigurati proprietatea prin executarea de sistem de siguranta
Inclusiv politia recomanda proprietarilor de apatamente situate la parter,mezanin sa asigure securitatea proprietatii prin sistem de protectie =gratii

Cu tot respectul însă răspunsul are o fractură logică! Una este "recomandarea" poliţiei şi alta este LEGEA. Sistem de asigrare este şi SUPRAVEGHEREA VIDEO. Şi dacă este pusă în practică de Asocieţie totul este OK şi toată lumea "fericită" să plătească pentru siguranţa celor de la parter. Însă a nu se uita că "amicii" dacă sunt profi ştiu ei cum să deribleze orice obstacol pentru o PRADĂ care merită efortul.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
DinuX a scris:


@Emilika Nu mai dati sfaturi care nu au nici fundament logic, nici juridic!

Puțin mai politicos se poate, vă rog? Mulțumesc.

Puneți dvs. lista actelor necesare autorizației de construire pentru montare gratii la parter. Poate o să vă dați seama că ar fi caraghios să se ceară pentru atâta lucru.
Nu că legiutorii noștri nu ar face și legi de care se poate râde, dar aici nu e cazul.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Personal, nu cred ca e o problema de estetica ci mai degraba de siguranta. V-ati gandit ce faceti la un eventual incendiu ? Ferestrele sunt o cale de iesire, iar pompierii ar fi mult incetiniti de acele gratii. Cum spunea un domn mai sus, solutia mea ar fi geamuri antiefractie. Este doar o parere, desigur.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Emilika Putin mai politicos: Va rog sa nu mai dati sfaturi daca nu va pricepeti! Sunteti jurist sau arhitect?

Lista actelor necesare se va regasi in certificatul de urbanism, intai trebuie sa solicite de la primarie un certificat de urbanism. Legea este cat se poate de clara si de serioasa, daca vreti sa radeti de ea nu va poate opri nimeni, desi amenzile pot sa mai taie din hohote. Din pacate nu peste tot si nu mereu se aplica, de aceea fiecare crede ca poate face ce vrea... Mai mult, daca pui gratii la o cladire monument istoric dupa cum te trece capul intri pe domeniul penal.

Eu am prezentat varianta legala, doamna poate si sa intaleze singura in speranta ca nu o sa observe nimeni, sau, daca observa, nu se simte deranjat si nu face reclamatie. Dupa cum zice ca asociatia nu este de acord, probabil varianta legala pica, dar cred ca nici varianta ilegala nu va tine mult timp.

@giv - randunicile au facut cuibul, nu sunt nici persoane juridice, nici persoane fizice, nu se supun decat legilor naturii. Da, conform legii si pentru rulouri trebuie autorizatie. Si pentru aer conditionat, si pentru tamplarie PVC daca inainte a fost de lemn, si pentru termoizolare s.a.m.d. Ca in practica in foarte putine cazuri se intampla sa se respecte legea este o caracteristica definitorie a societatii romanesti (atat dezinteresul general al populatiei fata de norme cat si stradania autoritatilor de a face lucrurile cat mai complicate). Asta pana se trezeste un binevoitor sa faca reclamatie. Si eu am astfel de modificari la apartament care ar fi trebuit sa fie autorizate. Dar sunt orase in Romania unde politia locala patruleaza (cel putin pe strazile principale) si sanctioneaza astfel de inovatii de design. V-ati intrebat de ce in orasele din cealalta Europa nu apar astfel de semnaturi personale pe fatadele cladirilor?
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2020
DinuX, utilizator

Alte discuții în legătură

Montaj grilaje geamuri parter Stef_74 Stef_74 Buna ziua.Exista vre-o lege în care îmi interzice,sa pun grilaje la geamuri,după izolare termica a blocului?Primăriea a pus schele pe fațada ... (vezi toată discuția)
Scara construita la pater ShadowElf ShadowElf Buna ziua, O intrebare legata de \"o scara construita la partierul unui bloc\". In urma cu aproximativ 7 ani apartamentul unde stau a fost spatiu comercial, ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie IancuV IancuV Daca izolez casa cu polistiren de 10 mm casa fiind la strada imi trebuie autorizatie de constructie. (vezi toată discuția)