avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale

Buna ziua,

As vrea sa stiu ce se poate face in situatia in care angajatorul nu iti plateste drepturile salariale (ultimul salariu dupa incheierea contractului de munca)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:56, 16 Iunie 2020
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Va rog sa-mi dati mai multe detalii referitoare la pct. 2 - depunerea la Tribunal?
Nu trebuie sa platesc un avocat de la tribunal sau particular, asta vreti sa spuneti prin "scutita de plata taxelor"?
Multumesc.
Tribunalul nu va ajuta cu avocati, nu are avocati care sa va ajute in demersul dvs.
Pe acestia, avocatii, ii gasiti in Baroul din judetul in care locuiti.
Puteti apela la orice avocat care are dreptul de a profesa in tara, nu trebuie sa fie doar din judetul in care locuiti.

Legat de taxele judiciare... aceste sunt niste taxe percepute de instanta pentru a acoperi anumite cheltuiieli ale sale... si nu are treaba cu onorariul unui avocat.
Gasiti mai multe info. in link-ul de mai jos
[ link extern ]

Sfatul meu este sa apelati la un avocat ca vad ca nu aveti cunostiinte juridice si riscati sa incepeti un proces pe care sa-l pierdeti si sa mai platiti si avocatul celeilalte parti.
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2020
Ionut.ion, utilizator
Angajarea unui avocat nu este obligatorie ... pentru litigiile de munca nu se platesc taxe judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre concedii Florin 1 Florin 1 Din 2015 pana in prezent nu am primit concediu si nici banii de concediu eu ieri am lichidat daca nu imi ofera banii care mi se cuvine Trebuie sa imi iau ... (vezi toată discuția)
Nu am primit salariu Florin alexandru Florin alexandru Ce pot face daca nu am primit salariul de o luna (vezi toată discuția)
Intarzierea platii salariului casius25 casius25 ce pot face in aceasta situatie ? multumesc (vezi toată discuția)