avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... IMOBIL SOCIAL VANDUT ILEGAL LEGEA 122/95 AJUTOR!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

IMOBIL SOCIAL VANDUT ILEGAL LEGEA 122/95 AJUTOR!

Buna! poate cineva ma poate ajuta si pe mine cu problema mea:

In 2005 parintii s-au despartit.initial mama a fost de acord sa vanda (dar numai stie daca a semnat ceva-presupun ca da) dar despartindu-se a plecat si nu s-a mai interesat de nimic. Tata a continuat cu "vanzarea" casei.

Casa in sine este o casa de la stat pe caz social din 94 cand au aplicat parintii mei. Se pare ca au cumparat in rate casa si imediat tata a vandut-o dar nu legal. Pt ca in legea 122/din 95 zice clar ca nu este voie sa se vanda o casa de la stat 10 ani. Abia dupa 10 ani se poate. Deci nul.

Tata cu domnu x au facut ma gandesc o promisiune bilaterala de vanzare cumparare cu o suma de 15 mii de euro in 2005. Pt o casa de 70 mp cu ceva terasa si o camara de lemne, in Timisoara in zona centrala.
Banii i-a primit cum i-a primit in rate si nu stiu daca toti.

Toata lumea a uitat de casa pana acum in 2020 cand am sunat la primarie sa caut alte informatii pt tata ( a decedat in decembrie 2019). Atunci am aflat ca tata este inca proprietar pe casa si intregistrat la primarie si ca pe CF tot el si mama sunt. Pana si impozitul este platit in 2020. Pt ca ma gandesc ca domnu x stie ca ce a facut nu este legal si nu poate sa treaca casa pe numele lui fara semnatura lu tata si mama.

El deja a investit in ea, a ridicat mansarda. Fara autorizatie de constructie tin sa precizez pt ca domnu x lucreaza bineinteles la stat si pe internet am gasit ca, casa este trecuta in declaratia sa de avere. Dar cum? fara adresa si doar Timisoara si doar cu 70 mp fara sa spuna ca a ridicat mansarda. Pe google earth se vede clar ditamai casa. El s-a extins din fata in spate si acum are toata curtea, cumparand si intrarea de la pod de la fostii vecini.

Intrebarea mea este, care sunt sansele sa o iau inapoi? Pe casa notaru a gasit o PROMISIUNE. dar ce inseamna asta? dc nu a trecut casa pe numele lui dupa 10 ani? dc plateste impozitu in numele lu tata? Mama este plecata in germania si stablita si daca se afla ca are proprietate in Romania poate sa aiba probl. serioase cu fiscu. Noi nu stiam nimic pana acum 1 sapt.
Dupa ce facem succesiunea si sunt eu trecuta impreuna cu fratele meu pe casa, deocarece mama renunta la partea ei, si avem actul de proprietate in mana, ce fac cu el?

Cum pot sa scap de domnu ala care a facut o totala imbarligatura cu tata si noi am ramas pe drumuri? noi nu am primit nici macar 1 leu sa luam o inghetata.

Nu sunt rea de inima, dar in 2005 noi copii nu am avut nici un cuvant de spus atunci. Acum ca numai e , si stiind ca a facut ceva ilegal , cred ca este dreptul nostru sa ne obtinem casa copilariei inapoi.

Ma gandesc ca va trebui sa dam inapoi cei 15 mii de euro. ok total deacord. Dar poate cere si daune de interese daca in sine actul de promisiune este ilegal? nerespectand perioada de 10 ani? eu cred ca e nul . Ce parere aveti? Imi cer scuze de povestea mea ff lunga.


O seara faina si multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: ACarst , utilizator 00:48, 27 Iunie 2020
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Povestea e lunga si incurcata. si aveti nevoie si de investigatii, fiindca documentele trebuie puse cap la cap si completate, acolo unde lipsesc.
"Cumparatorul"poate cere nu doar suma platita la promisiune, dar si daune interese, macar la concurenta sumelor investite in imobil.
Legal sau ilegal, el a platiti banii si lucrarile exista.
Angajati o consultatie la avocat, explicati si aratati si actele pe care le aveti. veti avea raspunsuri mult mai precise
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2020
adriandimitriu, utilizator
Multumesc de raspuns. Intrebare, da daca actul este legal. Dar ceea ce eu nu inteleg este cum a facut actu in sine daca, casa nu avea voie sa fie vanduta 10 ani? tot are dreptul la daune de interese? mi se pare ok sa ii dau inapoi suma initiala.
dar faptul ca a locuit in ea anii astia si a platit impozitul la zi, nu poate fi ca si un fel de chirie pt anii locuiti in casa?

nu era datoria si interesul lui sa finalizeze promisiunea? ceva sigur stie ca a facut gresit.
Promisiunea in sine ma gandesc ca e deja expirata...
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tata cu domnu x au facut ma gandesc o promisiune bilaterala de vanzare cumparare cu o suma de 15 mii de euro in 2005.

Dar ceea ce eu nu inteleg este cum a facut actu in sine daca, casa nu avea voie sa fie vanduta 10 ani?

A fost doar o promisiune, nu vânzare-cumpărare propriu-zisă. În opinia mea, nu e nimic ilegal în asta și nu vă folosește la nimic.

Dacă e să începeți un proces veți cheltui foarte mulți bani iar rezultatul e incert. De durată nu mai zic. De ce nu mergeți să vorbiți cu el? Dacă veți dezbate succesiunea și casa va apărea ca fiind a familiei dvs. veți putea negocia o despăgubire la perfectarea actelor. Cu siguranță și omul vrea să fie în legalitate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimată doamnă să începem cu începutul:
- din căte înțeleg eu în anul 1994 părinții dumneavoastră (căsătoriți probabil la acea dată) au solicitat și au primit de la stat/primărie o locuință socială în baza prevederilor Legii 122/1995 susțineți dumneavoastră.
Aici apare o primă problemă și anume faptul că Legea 122/15-12- 1995 este o lege care se referă la aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 17/1995 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii.
Există o Lege nr. 44 din 1 iulie 1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război care stabilea printre altele că se acordă ”prioritate la repartizarea şi închirierea locuinţelor din fondul locativ de stat”, mai există Legea nr. 114 din 11 octombrie 1996 privind locuințele care face referire și la locuințele sociale respectiv locuința socială este ”locuința care se atribuie cu chirie subvenționată unor persoane sau familii, a căror situație economică nu le permite accesul la o locuința în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.” și mai există, și cred că la această lege vă referiți dumneavoastră, LEGEA 112 din 25 noiembrie 1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte , trecute in proprietatea statului, lege în baza căreia cei ce locuiau în calitate de chiriași în locuințe naționalizate puteau (în anumite situații) să cumpere aceste locuințe (la prețuri derizorii în opinia mea) cu interdicție de înstrăinare timp de 10 ani.
Mergând pe acest fir logic înclin să cred că părinții dumneavoastră au cumpărat imobilul la care vă referiți în baza acestei legi, nr. 112/1995.
Acum, tot din spusele dumneavoastră rezultă că acest imobil a fost întabulat (are întocmit cadastru și există o carte funciară) și totodată s-a deschis un rol la direcția de impozite și taxe locale pe numele ambilor soți (părinții dumneavoastră.
Din acest punct lucrurile se complică un pic și anume:
1, în anul 2005 părinții dumneavoastră se despart, divorțează și are loc un partaj?
2, tatăl dumneavoastră (poate probabil împreună cu mama dumneavoastră?) semnează o PROMISIUNE DE VÂNZARE în formă autentică, deci NU ÎNSTRĂINEAZĂ IMOBILUL, promit doar că o vor face;
3. domnul x, cum îl numiți dumneavoastră, aduce intră în posesia de fapt a imobilului și îi aduce îmbunătățiri continuând să achite impozitul pe numele tatălui și a mamei dumneavoastră? Există rol deschis pe numele amândoura?
4, daca cunosșteți faptul că există o carte funciară, ați solicitat un extras de informare actualizat? Se poate obține online pentru suma de 20 de lei din câte cunosc eu.
Răspunsurile la întrebările de mai sus sunt importante în opinia mea pentru a vă putea oferi un răspuns cu adevărat folositor. altfel avem o ”multitudine de scenarii.
Cu speranța că această scurtă opinie vă va fi de folos, cu deosebită considerație,
Corin Sachelaride
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incurcata treaba si dvs vreti sa o incurcati si mai mult.Eu unul nu cred ca aveti dreptate si nici sanse de castig.Daca cumparatorul a fost de buna credinta,a platit suma negociata( banuiesc ca un pret corect ptr acele timpuri)nu aveti cum sa castigati.Si apropo nu e obligatoriu ca parintii sa lase mosteniri copiilor.Datoria lor e sa va creasca mari si sa va asigure o educatie buna.In rest e treaba lor ce fac cu banii obtinuti din munca lor.

Alte discuții în legătură

Casa legea 112 Agnes25 Agnes25 As vrea sa cumpar o casa cu legea 112. Proprietarul a fost chirias din 1997, iar in 2006 a facut contract de vanzare cumparare cu Rom Vial (fostul ICRAL), dar ... (vezi toată discuția)
Mostenitor al unui apartament cu antecontract de vanzare-cumparare stamatecostel stamatecostel Buna ziua,va rog sa imi raspundeti daca se poate la urmat.intreb. : Parintii mei au facut o promisiune de vanzare a unui apartament cu L 112 ,cu ... (vezi toată discuția)
Inselaciune in conventii lilyanne lilyanne \\"Antecontract de vanzare cumparare incheiat astazi 07.06.2010 Subsemnatul x domiciliat in ...avand CNP..., in calitate de promitent-vanzator, ma oblig sa ... (vezi toată discuția)