Ma aflu si eu intr-o situatie cu care nu m-am mai confruntat: ieri am fost chemat la departamentul resurse umane si mi s-a adus la cunostinta ca din pacate “colaborarea noastra trebuie sa inceteze din motive de incompatibilitate cu pozitia pe care o ocup”. Mi s-a imputat o lipsa de initiativa si dovada de pasivitate.
In ultimii 3 ani programul meu de lucru teoretic era de 8h/zi, faptic insa era o regula general acceptata ca programul de lucru era de 10h/zi (cu eventuale exceptii), de luni pana vineri, plus o zi de sambata pe luna, toate astea fara plata orelor suplimentare sau cumularea acestora in zile libere.
In principiu as avea doua optiuni din ceea ce mi s-a spus: 1. sa fiu disponibilizat cu preaviz prin desfiintarea postului pe care il ocup sau 2. sa imi dau demisia urmand sa primesc contravaloarea a doua-trei salarii “compensatorii”, la mica intelegere.
Sunt angajatul acestei companii de aproape 5 ani. In acest moment salariul meu este de aproximativ 2300ron (net), iar din calculele mele reiese ca in cele 6 luni de somaj nu as primi contravaloare celor doua-trei salarii compensatorii si de aceea inclin sa accept a doua varianta propusa.
In contractul colectiv de munca nu este stipulata acordarea platilor compensatorii.
In cazul acesta se va acorda "minim un salariu compensatoriu" conform C.C.M. la nivel national in cazul desfiintarii postului? Si daca da, ce criteriu stabileste numarul de salarii compensatorii acordate?
Pierd cumva ceva din vedere, exista o varianta mai avantajoasa din punct de vedere financiar?
Nu pot decat sa va prezint avantajele si dezavantajele ambelor variante.
Astfel:
1. Demisia (art. 79 din Codul muncii) Avantaj: din ce spuneti dvs, ar fi cele 2-3 salarii compensatorii Deav:
- sunteti sigur ca le veti primi "la mica intelegere" odata ce angajatorul are in mana demisia dvs? Aveti chiar atat de multa incredere in el?
Eu una as fi mai sceptica........ mai ales ca motivele imputate de angajator ptr incetarea colaborarii nu prea au nimic cu comun cu situatia reala (din ce spuneti dvs)
- nu puteti lua somaj. Stiu ca nu este mare indemnizatia dar ea va asigura continuitate, adica va asigura vechimea in munca, plus asigurarile de sanatate.
2. Disponibilizarea cu preaviz, adica o concediere individuala (art. 65 (1) din Codul muncii). Avantaje:
- beneficiati de o perioada de preaviz de 20 zile lucratoare timp in care aveti dreptul sa lucrati numai 4 ore/zi si sa fiti platit 8 ore/zi. Orele libere se pot lua prin cumul, deci lucrati 10 zile norma intreaga si 10 zile stati acasa, sau va cautati un alt job, dar sunteti platit.
- beneficiati de minim 1 salariu compensatoriu. Acesta, chiar daca nu este stipulat in CCM la nivel de unitate, este prezent in CCM unic la nivel national (art. 78) care se plica tuturor angajatorilor si salariatilor din Romania. Deci, este obligatoriu.
Daca in CCM la nivel de unitate erau prevazute mai multe slarii compensatorii, atunci dvs le-ati fi luat pe acelea (ca numar ma refer) ptr ca se aplica clauza cea mai favorabila salariatului.
Numarul mai mare de salarii compensatorii se stabileste prin negociere intre sindicatul sau reprezentantii salariatilor din societatea dvs si copnducerea societatii. Dar, minim este 1 salariu compensatoriu.
- beneficiati de somaj. Dezav. - nu veti lua cele 2-3 salarii compensatorii "la mica intelegere" :P
Sa stiti ca alta varianta "mai avantajoasa financiar" decat cele 2 nu exista.
Deci, va trebui sa va ganditi pe care o veti alege. #-o
Varianta 2 prezentata de @clio este cea mai sigura. Veti primi un salariu compensator iar somajul pe 6 luni va fi mai mare decat un salariu compensator pe care ("la mica intelegere") nu ai garantia ca le vei primi in cazul demisiei.
Intrebam de o a treia varianta referindu-ma la posibilitatea actionarii in justitie pentru neplata orelor suplimentare. In acest sens dovezile ar fi mailurile trimise dupa ora 5 precum si marturiile colegilor de birou.
Imi dau seama ca e o varianta putin probabila, dar sunt curios in ce masura ar fi viabila.
De mentionat ar mai fi ca in cei 5 ani nu am avut nicio abatere disciplinara sau avertisment scris sau verbal.
Dovada orelor suplimentare se poate face cu solicitarile in acest sens scrise ale angajatorului si semnatura d.voastra ca ati fost de acord. Se poate face si cu martori dar va puteti baza pe ei? De ce nu ati solicitat la timp plata acestor ore? Observ tot mai des ca la incetarea raporturilor de munca salariatii isi aduc aminte ca angajatorul nu a respectat legea in relatia de munca. Acest lucru este negativ deoarece "credinta" salariatului ca "daca tace nu i se poate intampla nimic" este o iliuzie, dovada situatiile de concediere.
Ore suplimentare
carpaho
daca un salariat are ore suplimentare in fiecare luna peste media admisa de codul muncii ce trebuie sa faca angajatorul. Sa mai angajeze inca un om pe aceasi ... (vezi toată discuția)