avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebare - desfiintarea postului, variante concediere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebare - desfiintarea postului, variante concediere sau demisie

Buna,

Ma aflu si eu intr-o situatie cu care nu m-am mai confruntat: ieri am fost chemat la departamentul resurse umane si mi s-a adus la cunostinta ca din pacate “colaborarea noastra trebuie sa inceteze din motive de incompatibilitate cu pozitia pe care o ocup”. Mi s-a imputat o lipsa de initiativa si dovada de pasivitate.
In ultimii 3 ani programul meu de lucru teoretic era de 8h/zi, faptic insa era o regula general acceptata ca programul de lucru era de 10h/zi (cu eventuale exceptii), de luni pana vineri, plus o zi de sambata pe luna, toate astea fara plata orelor suplimentare sau cumularea acestora in zile libere.

In principiu as avea doua optiuni din ceea ce mi s-a spus: 1. sa fiu disponibilizat cu preaviz prin desfiintarea postului pe care il ocup sau 2. sa imi dau demisia urmand sa primesc contravaloarea a doua-trei salarii “compensatorii”, la mica intelegere.

Sunt angajatul acestei companii de aproape 5 ani. In acest moment salariul meu este de aproximativ 2300ron (net), iar din calculele mele reiese ca in cele 6 luni de somaj nu as primi contravaloare celor doua-trei salarii compensatorii si de aceea inclin sa accept a doua varianta propusa.

In contractul colectiv de munca nu este stipulata acordarea platilor compensatorii.
In cazul acesta se va acorda "minim un salariu compensatoriu" conform C.C.M. la nivel national in cazul desfiintarii postului? Si daca da, ce criteriu stabileste numarul de salarii compensatorii acordate?

Pierd cumva ceva din vedere, exista o varianta mai avantajoasa din punct de vedere financiar?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 15:00, 16 Decembrie 2009
Domnule Neagu,

Am impresia ca solicitarea unei dovezi din partea angajatorului ar fi futila pentru ca pontajele au fost facute cu cate 8h/zi, 5 zile pe saptamana, eu in principiu neavand acces la aceste pontaje si neprimind "fluturasul de salariu" lunar.

E foarte simplu de explicat de ce se accepta acest abuz: in cazul in care sesizezi neregula ce convine de minune angajatorului vei intra in disgratie iar la urmatoarea marire salariala/prima vei fi admonestat corespunzator si asta intr-un caz fericit, in cazuri mai putin fericite se ajunge la sicanarea angajatului pana la demisie/desfacerea CIM, metode legale se gasesc mereu.
Art. 117. - (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 109, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Art. 118. - ″(1) La solicitarea angajatorului sa lariaţii pot efectua muncă suplimentară cu respectarea prevederilor art. 111 sau art. 112, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 111 sau art. 112, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de fo rţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.″(O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 119. - (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşteprin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
Art. 121. - Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.

Nu vreau sa va supar dar daca continuam sa derulam relatiile de munca "la mica intelegere" va fi foarte greu de recuperat eventuale prejudicii. Si credeti-ma, nu angajatorul este cel prejudiciat. In cazul d.voastra cererea de recuperare a drepturilor salariale pentru orele suplimentare trebuie bine argumentata. De aceia v-am dat art. de mai sus, verificati daca in salariu nu aveti si vreun spor sau bonus care sa acopere eventuale ore suplimentare.
Domnule Neagu,

Nu ma suparati, dimpotriva, va sunt foarte recunoscator pentru ajutor.
Intr-o lume normala, sau cel putin intr-un stat al UE aceste legi ar trebuie sa fie respectate intocmai si totul ar fi minunat pe acest aspect, dar din pacate noi mai avem de parcurs un drum foarte lung in acest sens.

Singurele plati suplimentare au fost efectuate in cazul zilelor de sarbatoare legala. In afara de asta mai exista un "spor de fidelitate" ce reprezinta 9% din salariul brut, acordat in functie de vechimea in companie.

Singura variabila in acest moment ar fi dovada ca aceste ore au fost efectuate.

Edit: o alta neregula ar fi faptul ca nu am semnat niciodata un stat de plata, salariul fiind virat pe un card bancar
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2009
Silviu.ps, utilizator
Silviu.ps a scris:


Edit: o alta neregula ar fi faptul ca nu am semnat niciodata un stat de plata, salariul fiind virat pe un card bancar


Daca plata se face pe card nu este necesara semnarea unui stat de plata. Angajatorul poate demonstra ca a virat banii cu o copie a ordinului de plata.
Iar dvs puteti avea informatii privind viramentele solicitand un extras de banca.
Dar un fluturas de salariu trebuia sa va dea. Obligatoriu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare ContSters71676 ContSters71676 Buna ziua, am si eu o intrebare: daca refuzi sa stai peste program,deci ore suplimentare, una,doua,trei,desi angajatorul nu te plateste pentru aceste ore,poti ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare carpaho carpaho daca un salariat are ore suplimentare in fiecare luna peste media admisa de codul muncii ce trebuie sa faca angajatorul. Sa mai angajeze inca un om pe aceasi ... (vezi toată discuția)