Buna ziua,
Sunt proprietara(rezidenta in Bacau) unui imobil situat in Iasi si care din luna decembrie 2019 nu a mai fost locuit. Acest lucru a fost adus la cunostinta asociatiei de proprietari, SC INAAP SRL, printr-o cerere. SC INAAP SRL insa, nu a adus la cunostinta acest fapt firmei care se ocupa cu calculul(SC ISTA SRL) deoarece citez "costa bani".
Luand legatura cu cei care fac calculul, am aflat cu stupoare ca nici pana in clipa de fata la ei in sistem nu figurez ca proprietarul apartamentului, chiar daca acesta a fost cumparat in 2011. Acestia mi-au mai spus ca orice informatie sau solicitare trebuie transmisa doar de catre reprezentantii asociatiei.
Am solicitat de nenumarate ori catre asociatia de proprietari atat telefonic, cat si prin email recalcularea incalzirii, insa toate cererile mele sunt ignorate.
As dori sa stiu ce instrumente pot folosi impotriva asociatiei de proprietari pentru a obtine recalcularea sumelor pentru incalzire si pentru a solutiona aceasta situatie aberanta.
Va multumesc
Adam Grecu
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Ma ocup de asociatii de locatari /proprietari si am mai intalnit astfel de cazuri.
Daca imobilul este alimentat cu energie termica in sistem centralizzat - cum presupun ca este locuinta despre care vorbiti, acum nelocuita - cam cum ati vrea sa vi se recalculeze as. prop. costurile cu incalzirea- chiar in conditiile in care dvs. ati anuntat as. de proprietari si administratoruil?
In cel mai bun caz, dvs. trebuia sa va adresati as. prop. si sa solicitati deconectarea de la sistemul centralizat de incalzire a imobilului si doar in cazul aprobarii de a efectua deconectarea - ceea ce la drept vorbind, este o actiune ce dezechiliibreaza destul de tare sistemul centralizat - puteati sa aveti oarece pretentii de recalculare a costurilor, ori dvs. nu ne spuneti daca vi s-a aprobat deconectarea si chiar ati realizat fizic aceasta deconectare...
Puteti merge in instanta, chiar si cu un buchet de flori, insa nu "vad"cum ati putea determina judecatorul sa va de-a dreptate.
Repet, nu ne-ati dat informatii suficiente ca sa putem purta o discutie corecta.
Stimate domn,
Conform celor spuse de către societatea care realizează calculul, eu in calitate de proprietar nu pot face către dumnealor nici o solicitare. Cei care sunt in măsura, sunt doar cei de la asociația de proprietari. Nu aveți idee de câte ori am sunat și cei de la asociație mi-au închis pur și simplu telefonul in nas, sau zecile de e-mailuri pe care le-am trimis fără sa primesc in schimb nici un răspuns, chiar dacă eu lunar plătesc pentru serviciile pe care NU mi le oferă in realitate.
Cum vi se pare faptul ca nici după 10 ani de când am cumpărat apartamentul nu au schimbat numele vechiului proprietar cu numele meu? Știți de ce? Pentru ca costa bani! Aberant...
Nu am avut o solicitare ieșită in comun: in luna Decembrie a anului trecut, după ce chiriașul a părăsit locuința, am asigurat citirea repartitorului, după care am înștiințat printr-o cerere președintele de asociație, faptul ca apartamentul va fi nelocuit pe o perioada nedeterminata.
Din punct de vedere teoretic, responsabilitatea mea se termina aici. Văzând ca in facturile emise după luna Decembrie sumele pentru încălzire erau foarte mari, am luat legătura cu asociația care mi-a spus ca trebuie sa contactez firma care face calculul. Am făcut așa cum mi s-a spus, dar conform contractului pe care aceasta firma îl are încheiat cu asociația de proprietari, orice informație sau solicitare poate fi făcută DOAR de către asociația de proprietari.
Adam Grecu a scris:
Ma ocup de asociatii de locatari /proprietari si am mai intalnit astfel de cazuri.
Daca imobilul este alimentat cu energie termica in sistem centralizzat - cum presupun ca este locuinta despre care vorbiti, acum nelocuita - cam cum ati vrea sa vi se recalculeze as. prop. costurile cu incalzirea- chiar in conditiile in care dvs. ati anuntat as. de proprietari si administratoruil?
In cel mai bun caz, dvs. trebuia sa va adresati as. prop. si sa solicitati deconectarea de la sistemul centralizat de incalzire a imobilului si doar in cazul aprobarii de a efectua deconectarea - ceea ce la drept vorbind, este o actiune ce dezechiliibreaza destul de tare sistemul centralizat - puteati sa aveti oarece pretentii de recalculare a costurilor, ori dvs. nu ne spuneti daca vi s-a aprobat deconectarea si chiar ati realizat fizic aceasta deconectare...
Puteti merge in instanta, chiar si cu un buchet de flori, insa nu "vad"cum ati putea determina judecatorul sa va de-a dreptate.
Repet, nu ne-ati dat informatii suficiente ca sa putem purta o discutie corecta.
Din ce ati scris, trag concluzia ca aveti repartitoare de costuri care apartin de firma ISTA.
Daca acele repartitoare nu sunt cu citire radio, atunci responsabilitatea d-voastra nu se termina prin faptul ca ati anuntat asociatia de proprietari.
In cazul in care acele repartitoare nu sunt cu citire radio, atunci ele trebuiesc citite fizic, lunar, de catre un reprezentat al firmei ISTA, ca de aia platiti taxa de citire, asa este peste tot, taxa de citire se plateste indiferenta ca e citire radio sau fizica.
Daca in apartament nu este permis accesul celui care efectueaza citirea, posibil ca in contract sa fie stipulat ca va pot pune un consum mediu sau pausal, nu stiu, asta trebuie d-voastra sa lamuriti cu ei cum se calculeaza la cei unde nu au acces in apartament.
Desi, daca ei fac citirea la toti restul in afara de d-voastra, atunci matematic ar trebui ca la d-voastra sa ramana diferenta care poate fi zero, sau nu.
Iar daca sunt mai multi care nu permit accesul in apartament, posibil sa imparta cumva diferentele la acele apartamente fara sa tina cont de consum.
Totusi, ar fi bine sa ne dati mai multe detalii ce inseamna costurile la care va referiti, ar trebui sa aveti in posta o fisa de calcul pe care sunt trecute costurile, indecsii, etc.
D-voastra ati avut costuri pe cosum individual, adica consum pe calorifer sau doar costuri cu tevile, comunul si taxa de citire?
Sa stiti ca si la noi in asociatie, sunt apartamente unde nu sta nimeni, citirea este radio, costurile pe individual (consum pe calorifer) sunt 0 dar sunt costuri pe tevi, comun si taxa de citire si uite asa un apartament cu 4 camere, nelocuit, intr-o luna de ianuarie, la o suprafata de 99,72 m2 utili, are de plata cam 250-270 lei doar caldura.
Noi avem contract cu Smart Eco Puls (fosta Elsaco) si asa e sistemul lor de calcul dar si la ISTA este similar.
Trebuie sa intelegeti un lucru: societatea de termoficare emite o factura catre asociatie, factura care o da si la firma care face calculul pentru incalzire.
Firma de calcul face citirea indecsilor la fiecare apartament, baga totalul facturii in program si apoi programul imparte costurile.
Daca la toate restul au avut acces si s-a facut citirea, in mod normal la d-voastra daca spuenti ca nu sta nimeni si sunt oprite caloriferele, ar trebui sa fie zero pe consum individual pentru ca altfel ar da cu plus.
Ei nu pun pe costuri nici mai mult nici mai putin decat trebuie platit catre societatea care furnizeaza caldura (sigur, plus cheltuielile de citire, dar astea sunt separat).
In orice caz, banii nu vad cum sa se poata returna pentru ca acei bani au fost platiti deja catre societatea de termoficare.
Mai multe lamuriri din partea d-voastra referitor la costuri, cum sunt trecute pe fisa de calcul, care trebuie sa o primiti luna in posta (se poate trimite si pe email) ne-ar ajuta sa va dam un raspuns mai tintit ca sa zic asa.
Totusi, ar trebui sa aveti in vedere un lucru: d-voastra ca si proprietar, sa stiti ca in baza legii 196/2018, daca ati citit-o, aveti mai multe obligatii decat drepturi.
Una din ele ar fi sa va asigurati ca lunar se poate permite sau efectua citirea contoarelor de apa si caldura, pe langa alte obligatii.
Daca nu va putei ocupa, va intelegeti cu un vecin sau cineva de incredere, ii lasati cheia sa se coupe, eventual pentru o anumita suma de bani.
Si noi avem la asociatie multi proprietari care s-au mutat in alt oras, avem unii chiar in oras, dau in chirie, nu ii intereseaza decat sa ia chiria, nu se intereseaza daca au restante chiriasii sau chiar ei, iar cand ii da asociatia in judecata pentru restante tot ei fac scandal.
Observati, noi incercam sa va ajutam. Fiecare cu experienta si exemplele sale - dar si dvs. trebuie sa ne informati din prima cu toate alea, sa intelegem si sa incercam o discutie constructiva.
Acum aflam ca aveti montate repartitoare de costuri pentru calculul si repartizarea costurilor cu incalzirea.... Or fi cu radio, or fi obisnuite, ati inchis robinetii... Daca tot vreti sa aflati lucruri, veniti cu informatii, altfel discutam - discutii, pe bune. Fiecare situatie din cele aratate mai sus, genereaza un alt raspuns !
Vedti ce scrie si @ Ionutz83 !
NU ESTE NEVOIE sa citati ce tocmai am scris mai sus ! Efectiv, nu ajuta pe nimeni, doar aglomereaza forumul.
Recomandare:
Adresati-va in scris la asociatia de propriertari, luati numar de inregistrare, asteptati raspunsul.
Daca sunteti multumita de raspuns, inseamna ca conflictul este incheiat. Daca nu sunteti multumita, cu exemplarul dvs., si raspunsul as. prop., va adresati Serv.As. Prop. din Primaria Iasi.
Succes!
Repartitoare
bambi.2010
va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt urmatoarea situatie - in urma cu 2 ani mi-am rebransat apartamentul si am instalat repartitoare de la ista cu citire ... (vezi toată discuția)