avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Acte necesare insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Acte necesare insolventa

Buna ziua,

Va rog,daca stie cineva sa-mi spuna,ce acte sunt necesare pentru deschiderea procedurii de insolventa,si care ar fi costurile?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters94259 , utilizator 15:17, 17 Decembrie 2009
Pentru deschiderea procedurii insolventei este necesar sa aveti o creanta certa, lichida si exigibila impotriva debitorului (de minim 30.000 lei), iar acesta sa fie in imposibilitate de plati de cel putin 30 de zile - dovada o faceti cu contracte, comenzi, facturi acceptate la plata, fise partener, balante analitice, extrase de cont, etc. - costurile constau in taxa de timbru si timbru judiciar, precum si in eventualul onorariu al avocatului!
stan petru-radu a scris:

Pentru deschiderea procedurii insolventei este necesar sa aveti o creanta certa, lichida si exigibila impotriva debitorului (de minim 30.000 lei), iar acesta sa fie in imposibilitate de plati de cel putin 30 de zile - dovada o faceti cu contracte, comenzi, facturi acceptate la plata, fise partener, balante analitice, extrase de cont, etc. - costurile constau in taxa de timbru si timbru judiciar, precum si in eventualul onorariu al avocatului!

Stiu,de suma minima este de 30.000 de lei,suma pe care o si depasim,ca si datorii catre creditori,dar eu intrebam de ce acte am nevoie??Nu pot sa deschid eu procedura de insolventa,fara a apela la un avocat??
E nevoie de completarea unei cereri??sau??si se face un dosar cu acte doveditoare,care sunt acelea?)
Daca citeati cu atentie ati fi observat si ce acte va trebuie...ca sfat, da, este necesara consultarea unui avocat pentru redactarea actiunii si reprezentarea in instanta pentru ca debitorul are la indemana suficiente mijloace pentru a se apara si daca nu stiti ce e de facut la fiecare termen, e mai complicat...oricum, va urez succes!
Eu doresc sa cer insolventa pentru propria societate comerciala,intelegeti??De aceea am intrebat de exact actele necesar-ati zis de balanta,care balanta,pe ce luna,extrase de cont,care?pe ce luna??de cand??
Scuzati-mi insistenta...si sa stiti ca am citit cu atentie,dar raspunsul a fost unul general,de aceea am insitat inca odata cu actele.,

Va multumesc!
Dvs ati pus o intrebare sumara si ca atare raspunsul d-lui avocat stan petru este f bun in acest context.
Inteleg ca soc debitoare doreste deschiderea procedurii de insolventa !
In acest caz documentele pe care trebuie sa le depuna sunt prevazute la art 28 din lege 85/2006:
"Art. 28. - (1) Cererea debitorului trebuie să fie însoţită de următoarele acte:
a) bilanţul certificat de către administrator şi cenzor/auditor, balanţa de verificare pentru luna precedentă datei înregistrării cererii de deschidere a procedurii;
b) o listă completă a tuturor bunurilor debitorului, incluzând toate conturile şi băncile prin care debitorul îşi rulează fondurile; pentru bunurile grevate se vor menţiona datele din registrele de publicitate;
c) o listă a numelor şi a adreselor creditorilor, oricum ar fi creanţele acestora: certe sau sub condiţie, lichide ori nelichide, scadente sau nescadente, necontestate ori contestate, arătându-se suma, cauza şi drepturile de preferinţă;
d) o listă cuprinzând plăţile şi transferurile patrimoniale efectuate de debitor în cele 120 de zile anterioare înregistrării cererii introductive;
e) o listă a activităţilor curente pe care intenţionează să le desfăşoare în perioada de observaţie;
f) contul de profit şi pierdere pe anul anterior depunerii cererii;
g) o listă a membrilor grupului de interes economic sau, după caz, a asociaţilor cu răspundere nelimitată, pentru societăţile în nume colectiv şi cele în comandită;
h) o declaraţie prin care debitorul îşi arată intenţia de intrare în procedura simplificată sau de reorganizare, conform unui plan, prin restructurarea activităţii ori prin lichidarea, în tot sau în parte, a averii, în vederea stingerii datoriilor sale; dacă această declaraţie nu va fi depusă până la expirarea termenului stabilit la alin. (2), se prezumă că debitorul este de acord cu iniţierea procedurii simplificate;
i) o descriere sumară a modalităţilor pe care le are în vedere pentru reorganizarea activităţii;
j) o declaraţie pe propria răspundere, autentificată la notar ori certificată de un avocat, sau un certificat de la registrul societăţilor agricole ori, după caz, oficiul registrului comerţului în a cărui rază teritorială se află domiciliul profesional/sediul social, din care să rezulte dacă a mai fost supus procedurii prevăzute de prezenta lege într-un interval de 5 ani anterior formulării cererii introductive;
k) o declaraţie pe propria răspundere autentificată de notar sau certificată de avocat, din care să rezulte că nu a fost condamnat definitiv pentru fals ori pentru infracţiuni prevăzute în Legea concurenţei nr. 21/1996 şi că administratorii, directorii şi/sau asociaţii nu au fost condamnaţi definitiv pentru bancrută frauduloasă, gestiune frauduloasă, abuz de încredere, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, infracţiuni de fals ori infracţiuni prevăzute în Legea nr. 21/1996, în ultimii 5 ani anteriori deschiderii procedurii;
l) un certificat de admitere la tranzacţionare pe o piată reglementată a valorilor mobiliare sau a altor instrumente financiare emise.
(2) Dacă debitorul nu dispune, la momentul înregistrării cererii, de vreuna dintre informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-f) şi h), va putea înregistra acea informaţie la tribunal în termen de 5 zile; dacă nu o va face, el va fi decăzut din dreptul de a propune un plan de reorganizare. "
Referitor la costuri:
-taxa timbru 120 lei
-timbru jud 0.30 lei
-onorariu lichidator

Alte discuții în legătură

Faliment belvedere belvedere am o firma cu multe datorii.as putea sa o dau in faliment?si care ar fi pasii? (vezi toată discuția)
Cerere faliment crys07 crys07 Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru a introduce cererea de faliment a firmei ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Vreau declar insolventa adrianmatei adrianmatei buna ziua,poate sa mi spuna cineva care sant pasi insolventei si durata (vezi toată discuția)