avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... regulament de organizare si functionare
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

regulament de organizare si functionare

Bună ziua
Vă prezint o speță din domeniul public : instituție publică nou înființată prin HG, în subordinea Ministerului. In HG e menționată organigrama și ORGANIZAREA, ATRIBUȚIILE ȘI RESPONSABILITĂȚILE
aparatului administrativ propriu .
Am solicitat Ministerului aprobarea draftului de ROF elaborat de noi dar au zis ca nu e necesar întrucât în HG e precizat totul.
Teoretic și practic toate instituțiile dețin un ROF aprobat prin ordin al Ministrului.
Întrebarea mea e : dacă există cadrul legal privind emiterea acestuia ?
Vă mulțumesc anticipat pt răspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: drienne2002 , utilizator 08:19, 26 Iunie 2020
Baza legala a elaborarii Regulamentului de organizare si functionare il constituie :
- art. 40 alin. (1) din Codul muncii , care la lit. a) dispune dreptul angajatorului de a stabili organizarea si functionarea unitatii. Astfel,modalitatea in care angajatorul stabileste organizarea si functionarea unitatii o constituie tocmai elaborarea Regulamentului de organizare si functionare.

- Codul Civil
art. 187 Elementele constitutive
Orice persoană juridică trebuie să aibă o organizare de sine stătătoare și un patrimoniu propriu, afectat realizării unui anumit scop licit și moral, în acord cu interesul general.
Mulțumesc pentu răspuns.

Tocmai aceasta le-am menționat și celor din Minister, dar au concluzionat faptul că în funcție de HG de înființare putem elabora ROF instituției, fără ordin de Ministru. Dar în HG nu sunt specificate multe aspecte. Am studiat situația multor instituții nou înființate, dar acestea au primit de la Ministerul de resort și ROF-ul aprobat prin Ordin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament de organizare si functionare al unei societati (rof) elena-f-b elena-f-b Este obligatoriu intocmirea unui ROF, chiar daca am statut si organigrama? Este prevazut asa ceva in Codul civil cum am citit pe un site? Multumesc (vezi toată discuția)
Rof este obligatoriu la o sc? 22.08.2009 22.08.2009 va rog a-mi raspunde la urmatoarea intrebare Lucrez la o SC este obligatoriu intocmirea ROF , si de cind , Multumesc mult (vezi toată discuția)
Regulament de organizare si functionare Gabriela Somesan Gabriela Somesan Buna ziua As vrea sa stiu .. daca la un SRL , cu 30 de angajati este obligatorie existenta Regulamentului de Organizare si Functionare. Daca da, ce act ... (vezi toată discuția)