avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere TVA pe PFA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere TVA pe PFA

Buna ziua,
In urma cu cateva zile mi-am depus actele pentru PFA. La anul as dori sa achizitionez un autoturism de la un dealer din Germania. Din ce am citit as putea deduce TVA si pe PFA daca sunt platitor de TVA. Intrebarile:
1. Pot deduce doar 50% din TVA deoarece nu va fi considerata 100% in interes profestional
2. Exista vreo limita pentru valoarea TVA de dedus sau pentru valoare de achizitie a masinii?
3. Este nevoie sa fac foaie de parcurs pentru masina dupa achizitie? Domeniul PFA este consultanta in IT.
4. Pot sa o vand ulterior catre mine sau sotie pe persoana fizica? Daca da voi plati atunci TVA?
5. Momentan o sa ma inscriu ca neplatitor de TVA, care sunt conditiile pentru a putea deduce la anul in iunie? Am nevoie sa trec platitor TVA pe o perioada de 6 luni minim inainte de achizitie? Sau pot sa ma trec platitor TVA cu 1-2 luni inainte, apoi ma trec inapoi dupa 1-2 luni neplatitor TVA?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: lord_costin , utilizator 16:27, 26 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da, daca sunteti platitor de TVA.
2. Nu este o limita pentru TVA aferent costului de achizitie al masinii, insa ulterior se poate deduce pe cheltuieli de amortizare fiscala in limita a 1500 lei / luna ( durata de amortizare a automobilului este intre 4 - 6 ani);
3.Pentru deducerea cheltuielilor auto in limita a 50% nu este necesara foaia de parcurs, doar cand se deduce 100%. trebuie intocmita aceaasta;
4.Puteti sa vindeti la pretul de piata, iar factura va fi cu TVA daca sunteti platitor de TVA la acel moment;
5.Nu trebuie sa deveniti platitor TVA cu 6 luni inainte; trebuie sa fiti inregistrat ca platitor de TVA la data achizitiei.
Anul urmator va puteti scoate de la platitor de TVA, in anumite conditii, insa trebuie sa ajustati TVA aferent bunurilor existente in patrimoniu la momentul iesirii de la TVA.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2020
Audit Vic Cont, Contabil
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsurile precise si detaliate. Pe scurt la un moment dat tot voi plati acest TVA, fie cand devin neplatitor de TVA, fie la vanzare catre persoana fizica.
In acest caz cum fac toti samsarii? Ca ei mereu cumpara, deduc/recupereaza TVA si apoi vand mai ieftin catre persoane fizice.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - cheltuieli deductibile si achizitionare mijloace fixe. madriann madriann Am citit destule topicuri pe aceasta tema, multe informatii imprastiate pe diverse posturi, mai mult m-am zapacit decat clarificat. As incerca sa formulez ... (vezi toată discuția)
Contract comodat auto intre pf si pfa big_bughy big_bughy Buna ziua, am o masina, credit auto, masina este pe numele meu, sunt proprietar, nu banca. As vrea sa o pot trece pe PFA sa imi deduc cheltuielile. Am ... (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli poate deduce pfa? bygserv bygserv Buna ziua. Revin din nou pe acest forum ( foarte folositor dealtfel ) cu inca o intrebare. Inafara de cheltuielile cu achizitia produselor care privesc ... (vezi toată discuția)