avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj tehnic 2010
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj tehnic 2010

Ce prevedere este in vigoare pt somaj tehnic in anul 2010 ?


Cat timp poate beneficia un angajat de concediu fara plata si cum afecteaza acesta somajul tehnic / somajul ?
Cel mai recent răspuns: bvr , utilizator 12:17, 13 Septembrie 2010
Buna ziua,

pt 2010 nu se va mai aplica scutirea la plata contributiilor. Doar daca mai scot distinsii nostri conducatori vreo lege peste noapte( cum sunt dansii obisnuiti).
Condiul fara plata nu are o "limita" exacta daca este cerut de angajat ( Contract colectiv la nivrl national, art.61 alin.2 si 3). Se presupune B-)ca in jur la 3 luni pe an. Salariatului nu ii vor fi luate in considerarea aceste luni la calculul stagiului pentru somaj.
Concediul fara plata nu are nicio influenta asupra somajului tehnic.
Ordonanţă de urgenţă nr. 28/2009 privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială

Art. 2. - (1) În anul 2009, pe perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii ale căror contracte sunt astfel suspendate şi care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi angajatorii, pentru salariaţii respectivi, sunt scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile.
(2) Indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, plătite din fondul de salarii, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în anul 2009, în înţelesul impozitului pe venit prevăzut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Perioada prevăzută la alin. (1), pentru care salariaţii ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate şi angajatorii acestor salariaţi sunt scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei.
(4) Măsurile prevăzute la alin. (1)-(3) se aplică în cazul în care contractul individual de muncă se suspendă în situaţiile de întrerupere temporară, totală sau parţială, inclusiv de reducere temporară, a activităţii angajatorului, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
6) Prin sintagma contribuţii de asigurări sociale se înţelege contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, inclusiv contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, datorate, potrivit prevederilor legale, atât de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi de angajatorii acestora, pentru respectivii salariaţi.

Legea 76/2002-Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare


Am inteles ca de la 1.02.2010 se va prelungi masura luata in 2009 cu privire la somajul tehnic .

Stie cineva ceva concret?
1. Este vorba de un act normativ care se pare ca se va da dupa 01.02.2010 cand va incepe sa lucreze Parlamentul.
2. Pana atunci, pana se va publica in M.O., nu avem ce ne da cu parerea.
Ministrul Boc spune ca reglementarea va intra in vigoare incepand cu 01/02 2010dar cum s-ar putea intampla acest lucru daca inca nu este publicata legea si de regula legea nu are efect retroactiv .



Alte discuții în legătură

Somaj tehnic ContSters75393 ContSters75393 Cine are obligatia de a asigura somajul tehnic (75%) angajatorul sau statul roman.Si care este perioada maxima in care se poate beneficia de somaj tehnic ptr ... (vezi toată discuția)
Oug 4/05.02.2010 Doina Elena Doina Elena A aparut mult asteptata ordonanta privind somajul tehnic, publicata in MOf. nr. 93/10.02.2010.....=D> (vezi toată discuția)
Somaj tehnic fritache fritache va rog sa-mi spuneti care sunt avantajele si dezavantajele somajului tehnic si a concediului fara plata 5 zile pe luna pentru angajatii unui institut care are ... (vezi toată discuția)