avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj tehnic

Cine are obligatia de a asigura somajul tehnic (75%) angajatorul sau statul roman.Si care este perioada maxima in care se poate beneficia de somaj tehnic ptr ca am inteles ca dupa acesta perioada de somaj tehnic se va trece direct la indemnizatia de somaj,adica somajul normal.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:18, 7 August 2010
1. Cei 75% se platesc de catre angajator.
2. Din OUG 4/2010:
Art. 1 - (1) Începând cu luna februarie 2010, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii ale căror contracte sunt astfel suspendate şi care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi angajatorii, pentru salariaţii respectivi, sunt scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile. Indemnizaţiile reprezintă drepturi aferente perioadei februarie - decembrie 2010, inclusiv.
(2) Indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, plătite din fondul de salarii, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit prevăzut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile, începând cu luna februarie 2010, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010. Indemnizaţiile reprezintă drepturi aferente perioadei februarie - decembrie 2010, inclusiv.
3. Dupa aceea, daca indepliniti conditiile legale, puteti beneficia de indemnizatie de somaj, dar nu merge direct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic.... ioana2525 ioana2525 Daca firma la care lucrez ma obliga sa-mi dau demisia pentru lipsa rezultate pot cere somaj tehnic? Cat mi se plateste pe luna, cum ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic fritache fritache va rog sa-mi spuneti care sunt avantajele si dezavantajele somajului tehnic si a concediului fara plata 5 zile pe luna pentru angajatii unui institut care are ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic creatza_70 creatza_70 Buna ziua! In cazul somajului tehnic se ia in calcul sau nu sporul de vechime (in cazul in care acesta este evidentiat separat)? Dupa retinerea celor 25%, ... (vezi toată discuția)