avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea numelui
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea numelui

Bună seara.
Am fost căsătorit 20 de ani, timp în care am purtat numele de familie al soției. La divorț sotia a cerut să-mi reiau numele de familie de dinainte de căsătorie ce ia ce am și făcut.
Întrebarea este. Pot să cer schimbarea numelui de familie pe cale administrativă cu motivul ca numele meu este format din două cuvinte legate între ele cu numele purtat în timpul căsătoriei? Un motiv ar mai fi și ca vreau sa am același nume cu al copilului care locuiește împreună cu mine. Mă poate ajuta cineva.
Mulțumesc anticipat.
Nu se intelege mare lucru din ce spuneti ba v-ati schimbat deja numele, ba nu vi l-ati schimbat. Ca principiu general numele se poate schimba doar intr-o tara in care sunteti cetatean. Autoritatile altor state nu pot face decat simple sugestii in aceasta privinta, sugestii de care autoritatile din tara in care sunteti cetatean pot sa nu tina cont.
Buna seara m-a scuzați de deranjul la aceasta ora dar am și eu o problema eu m-a numesc denis și in momentul de fata sunt in Olanda și am făcut o fapta penală sunt la prima abatere și asta consta in furatul a mai multor biciclete respectiv a 5 bicicleta ulterior după cercetare și recunoașterea faptei la audiere au venit organele de polițe și au ridicat toate bunurile furate cu constientamantul meu asta crezând că-mi va fi data libertatea și iertata greșeală dar nu sa întâmplat asta pentru ca au trimis dosarul mai departe și mi-au spus sa m-a prezint la o alta data respectiva la tribunal acuma întrebarea mea este ce pot eu păți acuma având in vedere faptul ca mi-am recunoscut greșeală va mulțumesc frumoas și mi-ați fi de mare ajutor da ca mati ajuta cu un răspuns
Da, puteti sa solicitati schimbarea numelui pe considerentul ca in societate sunteti cunoscut cu acest nume si doriti a avea acelasi nume cu copilul dvs.
Buna ziua,
Referitor la documentele de la art. 117 alin 3, din HG 64/2011:
a) documentul de schimbare a numelui și/sau a prenumelui, emis de autoritățile străine, în original și în fotocopie;
b) traducerea legalizată a documentului, în original și în fotocopie;
c) fotocopia certificatului de naștere și/sau de căsătorie al persoanei pentru care se solicită înscrierea mențiunii;
d) fotocopia pașaportului emis de autoritățile române sau, după caz, străine, al persoanei reprezentate.

Ofiterul starii civile mi-a oprit documentul tradus in romana si apostilat adica originalul, desi in lege la pct. b) vobeste despre traducere legalizată, pe care o aveam dar nu a primit-o. Documentul original imi va fi necesar si in viitor.
Eu din lege inteleg ca ma duc si cu originalele ca sa le vada dar ei ar trebui sa-mi opresca copiile. Este aşa?
E ok. Asa trebuie. Ca ofiterul sa va opreasca actul in original si copie, traducerea si documentele dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa-mi schim numele de familie kkkeler kkkeler Salut La mine e putin diferit, majoritatea isi schimba numele de familie in cazul aparititei unui divort. Sunt cetatean roman dar sa o iau de la ... (vezi toată discuția)
Vreau sa schimb prenumele nimsyy nimsyy Buna ziua, as dori cateva informatii referitoare la schimbarea prenumelui; mai exact as vrea sa mai adaug un prenume la cel deja existent, intrucat nimeni(in ... (vezi toată discuția)