avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Taxe si impozite
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Taxe si impozite

Salutare!

Am infiintat un start-up in domeniul IT si am ca prim client potential un spital de stat din Muntenegru. M-ar interesa taxele si impozitele pe care le am de platit la vanzarea software-ului catre acest client sau catre alti clienti din alte tari. Plata se va face electronic.

Multumesc!
Victor
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 22:22, 1 Iulie 2020
Buna seara,

Inteleg ca detineti o societate neplatitoare de tva, microintreprindere ce presteaza servicii catre clienti fie din UE fie non UE.

In varianta in care vindeti software (cedati un drept de folosinta) catre clienti din UE , persoane impozabile cu cod de tva, e necesar sa obtineti un cod special de tva pentru operatiuni intracomunitare, inainte de emiterea vreunei facturi/prestarea unui serviciu.

Vanzarea unui software, in sensul cedarii folosintei aplicatiei informatice se incadreaza la servicii dpdv al tva.

Asadar cand vindeti catre un client din UE platitor de tva, obtineti cod special de tva in Romania si facturati in regim de scutire.

Daca facturati catre un client neplatitor de tva din UE nu va trebuie cod special de tva.

In varianta in care facturati un serviciu catre client non UE de asemenea emiteti invoice fara tva, nu trebuie sa faceti vreun demers pentru cod.

Daca livrati aplicatia informatica pe cd va incadrati la export produse, se intocmeste Declaratie vamala de export si tr sa detineti nr EORI.

Platiti la stat 1% sau 3% din ce facturati.Daca aveti salariat full time platiti 1%.

Pentru a beneficia de dividende mai platiti 5% la dividendele brute, incasati dividende nete.Personal asociatul mai plateste 10% la 26760 lei CASS pentru dividende mai mari de 26760 lei in 2020 de ex.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

> tva vanzare extracomunitara element94 element94 Buna ziua. Daca o I.I neplatitoare de TVA vinde marfa din UE prin internet unei firme non-UE care este scutita TVA - se factureaza TVA ? (vezi toată discuția)
Microintreprindere neplatitoare de tva dar cu cod special pentru ue techplus techplus O microintreprindere neplatitoare de TVA, dar cu cod special de TVA pt. UE achizitioneaza licente software din state non UE in vederea revanzarii in Romania si ... (vezi toată discuția)
Care sunt taxele vamale de plătit, tva-ul daca importam textile direct din turcia Texline Texline Bună ziua! De curând ne am deschis o firma(SRL neplatitor de TVA ), de materiale textile. Momentan nu facem import. Le reluam de aici din România en-gros ... (vezi toată discuția)