avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa post legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa post legislatia muncii

Buna ziua.
Imi desfasor activitatea intr-o companie multinationala in baza unui CIM si a unei fise de post, avand functia de manager de lucrari, pana cum totul a fost OK. Un coleg din alt departament a suferit o operatie si urmeaza sa lipseasca o vreme (6 luni sau mai mult sau sa nu mai revina la munca). Sunt fortat sa preiau activitatea lui desi nu imi doresc asta, motivat de faptul ca este o activitate periculoasa pentru care nu prea detin abilitatile tehnice necesare si programul de lucru este infernal.
Ideea este ca inteleg situatia grea o companiei sunt dispus sa ajut cumva dar nu vreau sa raman pe acest post pentru ca pe termen lung nu pot face fata.
Doresc sa ma sfatuiti sa gasesc o modalitate legala si corecta prin care sa evit sa raman pe termen nelimitat in noul post. Cele doua activitati difera foarte mult si sunt incadrate in benzi salariale diferite.
Exista varianta ca fisa postului sa fie modificata si sa am atributiile ambelor locuri de munca ceea ce ar fi un cosmar pe termen nelimitat, trebuie sa imi dau demisia.
O alta varianta ar fi ca sa mi se propuna o anexa la fisa postului actuala in care sa se precizeze ca-l inlocuiesc pe o perioada determinata de timp ( 3- max 6 luni) si am atributiile din fisa postului noului loc de munca. Daca exista o varianta mai buna va rog sa ma ajutati sa stiu cum pun problema. Ar mai fi si faptul ca mi se schimba radical felul muncii, si ar fi in discutie si modificarea CIM daca este cazul.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Liviu Illie , utilizator 08:38, 7 Iulie 2020
Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

2. Salariatii pot ataca in instanta decizia unilaterala de modificare a fisei postului.

3. O varianta ar fi incheierea pe durata determinata a unui c.i.m. pentru acea functie.
Multumesc pentru raspuns.
Imi este mai clar acum, sunt convins ca sunt in situatia in care mi se modifica radical felul muncii.
Ideea ar fi urmatoarea:
este alta activitate, necesita alte cerinte de autorizare, alta banda salariala, alte riscuri si alte conditii de studii pentru incadrarea pe post.
Am intrebat alti colegi si am aflat un lucru interesant si anume:
Au semnat un act aditional la fisa postului sau CIM (nu sunt sigur) in care se precizeaza ca pe o perioada de timp (de exemplu 1 luna) specificata clar in document, preiau pe langa activitatea de baza si o alta activitate a unui coleg aflat in concediu de odihna, iar acest act aditional face trimitere la fisa postului persoanei pe care o inlocuieste.
Este OK aceasta abordare? este cat de cat legala?
Revin cu clarificari, practic pentru o perioada de timp bine stabilita, o persoana are doua activitati sau mai bine zis atributiile a doua fise de post ale caror activitate difera mult intre ele. As inclina sa cred ca presteaza doua activitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aptitudini profesionale petrulili petrulili Angajatul, a fost internat la psihiatrie in luma mai, iar in august se doreste intoducerea de atributii de relatii cu publicul, desi angajatorul a fost anuntat ... (vezi toată discuția)
Modificări în fișa postului prin decizie de responsabil de autorizație Carmeneni Carmeneni Dacă se modifică fișa postului pentru a include atribuții semnificative ca \"Responsabil de autorizație\" pentru o organizație cu o activitate ampla ... (vezi toată discuția)
Contract de munca lyly64 lyly64 Va rog ,o angajata si-a reluat activitatea din concediu crestere copil,personal contractual, conducerea are voie sa ii schimbe atributiile din fisa postului , ... (vezi toată discuția)