avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reincadrare angajat CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reincadrare angajat CIC

Buna ziua. As avea nevoie sa ma sfatuiti cum sa procedez in urmatorul caz Am o angajata care a fost incadrata pe un punct de lucru . A intrat in concediu ingrijire copil dar anul acesta a trebuit sa inchidem acel punct de lucru. Mentionez ca firma si halele de productie se afla in alta localitate . La revenirea din CIC cum pot sa o reincadrez pe ce post ? Am voie sa ii schimb la revenire incadrarea pe alt post ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:03, 6 Iulie 2020
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
postul respectiv s-a desfiintat prin inchiderea punctului de lucru inclusiv la registrul comertului iar in locul actual nu post de lucru echivalent ? Ce ma sfatuiti sa fac ?Trebuie sa ii creez un post de lucru special pentru angajata ?
1. Trebuie sa-i oferiti un alt loc de munca echivalent.

2. Nerespectarea de catre angajator a dispozitiilor cu privire la interdictia incetarii raporturilor de munca la initiativa angajatorului in perioadele stabilite de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5000 de lei la 10 000 de lei.

3. " Dacă postul pe care era angajată persoana înainte să plece în concediul de creștere copil s-a desființat, angajatorul e obligat să ofere un alt post în cadrul firmei, dar, dacă nu există această posibilitate, angajatorul trebuie să îi propună alte locuri de muncă în cadrul societății.

Insă, daca persoana în cauză nu acceptă ofertele angajatorului, acesta poate să dispună concedierea determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariată în conformitate cu prevederile art. 65 din Codul munci."
[ link extern ] /
Am uitat sa precizez ca angajata vrea sa revina cu doua luni inainte pentru a beneficia de insertie pe acel post care nu mai exista poate reveni mai repede ? Multumesc.
Poate reveni mai devreme decat data stabilita initial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere angajata ce revine din ccc lady_c29 lady_c29 Buna ziua! Am o societate cu 2 puncte de lucru. Urmeaza sa inchid unul din puncte. Peste cateva luni o angajata de pe acel punct ce se afla in CCC urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Concediere salariata la reintoarce din concediu crestere copil alina volari alina volari Buna ziua, O salariata este in concediu de crestere copil. Daca firma a trecut printr-un proces de fuziune in acest timp, a schimbat sediul social si a ... (vezi toată discuția)
Mutare loc munca in alt oras AlenCasian AlenCasian Am revenit din CIC de 2 saptamani ,angajatorul sustine ca nu are ce sa-mi dea de munca si spune ca va incerca sa-mi gaseasca ceva de facut la 300 km departare ... (vezi toată discuția)