avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot proteja partea mea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot proteja partea mea

Buna seara . Am un copil violent din prima casatorie. in prezent sint recasatorita cu un copil din casatorie si doresc sa nu las nimic copilului din prima casatorie . Cum pot proteja partea mea de primul copil violent . doresc ca tot ce am muncit si am facut cu actualul sot sa revina copilului ce il avem in comun . Ce posibilitati exista sa ma protezej de un copil violent . Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Corina89 , utilizator 14:40, 5 Iulie 2020
Copilul dvs este mostenitor rezervatar si nu veti putea sa il excludeti total de la mostenirea dvs, cu exceptia situatiilor care l ar face nedemn de a va mosteni.

Art. 958 C.civ - Nedemnitatea de drept

(1) Este de drept nedemnă de a moşteni:

a) persoana condamnată penal pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe cel care lasă moştenirea;

b) persoana condamnată penal pentru săvârşirea, înainte de deschiderea moştenirii, a unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe un alt succesibil care, dacă moştenirea ar fi fost deschisă la data săvârşirii faptei, ar fi înlăturat sau ar fi restrâns vocaţia la moştenire a făptuitorului.

(2) În cazul în care condamnarea pentru faptele menţionate la alin. (1) este împiedicată prin decesul autorului faptei, prin amnistie sau prin prescripţia răspunderii penale, nedemnitatea operează dacă acele fapte au fost constatate printr-o hotărâre judecătorească civilă definitivă.

(3) Nedemnitatea de drept poate fi constatată oricând, la cererea oricărei persoane interesate sau din oficiu de către instanţa de judecată ori de către notarul public, pe baza hotărârii judecătoreşti din care rezultă nedemnitatea.


Art. 959 C.civ - Nedemnitatea judiciară

(1) Poate fi declarată nedemnă de a moşteni:

a) persoana condamnată penal pentru săvârşirea, cu intenţie, împotriva celui care lasă moştenirea a unor fapte grave de violenţă, fizică sau morală, ori, după caz, a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei;

b) persoana care, cu rea-credinţă, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului;

c) persoana care, prin doi sau violenţă, l-a împiedicat pe cel care lasă moştenirea să întocmească, să modifice sau să revoce testamentul.

(2) Sub sancţiunea decăderii, orice succesibil poate cere instanţei judecătoreşti să declare nedemnitatea în termen de un an de la data deschiderii moştenirii. Introducerea acţiunii constituie un act de acceptare tacită a moştenirii de către succesibilul reclamant.

(3) Dacă hotărârea de condamnare pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. a) se pronunţă ulterior datei deschiderii moştenirii, termenul de un an se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

(4) Atunci când condamnarea pentru faptele menţionate la alin. (1) lit. a) este împiedicată prin decesul autorului faptei, prin amnistie sau prin prescripţia răspunderii penale, nedemnitatea se poate declara dacă acele fapte au fost constatate printr-o hotărâre judecătorească civilă definitivă. În acest caz, termenul de un an curge de la apariţia cauzei de împiedicare a condamnării, dacă aceasta a intervenit după deschiderea moştenirii.

(5) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c), termenul de un an curge de la data când succesibilul a cunoscut motivul de nedemnitate, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.




Sau pe langa ce a prezentat doamna avocat , este varianta de vanzare -cumparare, copilul trebuie sa faca dovada platii bunului cumparat de la dvs( casa, masina, etc). Daca vorbim de bijuterii sau alte bunuri pot fii facute cadou, este dreptul dvs sa faceti ce doriti cu ele pe timpul vietii. Daca din pct de vedere moral, copilul a ajuns sa fie violent, o mare parte o au si parintii. Dar asta era treaba candva( daca este major) al celor de la asistenta sociala si al altor institutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenirea geo-geo geo-geo in ce conditi un parinte poate dezmosteni un copil infiat (vezi toată discuția)
Testament apvir apvir Vreau sa-mi fac testamentul.Se poate doar la notar sa-mi dezmostenesc unicul copil declarandul nedemn fata de mine si sa trec pe altcineva sa ma mostenesca? (vezi toată discuția)
Nedemnitate succesorala in cazul amenintarii cu moartea avoavo avoavo Buna ziua, Unchiul meu a decedat luna trecuta, la 64 de ani. Au ramas in urma sotia si cei trei copii, dintre care copilul cel mai mare, in varsta de 35 de ... (vezi toată discuția)