avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte angajare n neregula
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte angajare n neregula

Acum circa 2 ani,in 2018,m-am angajat in cadrul unei firme.Salariul nu era extraordinar dar pozitia era excelenta cu promovare sigura in cateva luni asa ca am zis da.
La 2 luni am fost promovat asa cum ma asteptam,salariul a crescut un pic dar s-au schimbat crcumstantele.
Ma angajasem cu un anumit numar de responsabilitati si trebuia sa raspund doar in fata patronului in schimb m-am trezit ca mi se dubleaza sau mai mult atributiile si ma trezeam ca trebuie sa tin cont si de parintii si sotia patronului care nu aveau posturi in cadrul firmei.
Considerand ca acest post nu mai corespunde cu ce fusesem de acord mi-am inaintat preavizul si am fost de acord sa mai lucrez cateva luni pana gaseste inlocuitor.
Intre timp mi-am facut cont pe ANAF si am descoperit ca in afara de unele plati din prima luna si ceva partial in alta nu mi se platisera contributiile la stat(impozit,sanatate,etc).
Cand l-am intrebat ce se intampla patronul s-a enervat initial si m-a luat ca de ce il verific la ANAF,etc,apoi a spus ca ori ANAF nu a actualizat datele ori firma de contabilitate nu le-a depus,ca va verifica ,etc.
Asta a fost anul trecut si nu am mai auzit nimic de la el.
Din cauza unor probleme de sanatate nu am mai avut timp sa ma ocup de problema dar nu vreau sa o las nerezolvata.

Intrebarea mea este ce se poate face ca sa am vechimea si contributiile restabilie in mod corect?Mai poate patronul daca il stresez cu un telefon sa corecteze situatia sau trebuie sa apelez la ITM sau tribunale?

Scuze pentru lungime dar am vrut sa aveti toate detaliile.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 6 Iulie 2020
1. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu care sa vizeze obligarea angajatorului de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

2. a. Orice persoana fizica cu domiciliul in Romania poate sa verifice online, pe site-ul ANAF, daca angajatorul a raportat sumele realizate de salariat pentru sanatate (c.a.s.s.), contributia la casa de pensii, somaj.

AvocatNet.ro va prezinta un scurt ghid referitor la obtinerea acestui document prin intermediul Spatiului privat virtual.
Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...

b. Pentru a fi siguri că angajatorul vostru este corect şi va plătit asigurarea de sănătate, puteţi verifica acest lucru online
[ link extern ]

Dacă angajatorul este corect şi a plătit contribuţiile către CNAS, atunci va fi afişat următorul mesaj: „Persoana selectată este asigurată”

c. De asemenea,incepand cu data de 01.04.2001 puteti solicita Casei de Pensii eliberarea unui certificat de stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

M am angajat din somaj la o firma de paza in data de 25 mai 2019 ... Cazacu viorel Cazacu viorel M am angajat din somaj la o firma de paza in data de 25 mai 2019 si duceam adeverința ajofm lunar pentru a beneficia de 35 % din indemnizație somajul sa ... (vezi toată discuția)
Cum aflu daca mi sa plătit contributiile CristinaP5 CristinaP5 Ce trebuie sa fac daca nu mi s-au plătit contributiile (vezi toată discuția)
Neplata contributii catre stat mon73key mon73key Am lucrat in perioada noiembrie 2018-decembrie 2019 la o firma care nu cred ca mi-a platit contributiile catre stat. In prezent lucrez din ianuarie la alta ... (vezi toată discuția)