avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... cas
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

cas

Buna ziua,
Imi puteti spune, va rog in procente care este contributia angajatorului la stat pentru CAS, ASS, si partea de SOMAJ?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:37, 13 Martie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incepand cu anul 2018 contributiile s-au transferat in cea mai mare parte de la angajator la angajat (de la angajat se retine 25% CAS, 10% CASS ) singura contributie suportata de angajator fiind Contribuţia asiguratorie pentru muncă (CAM) in procent de 2,25 % care se plateste intr-un cont distinct de unde se face distribuirea catre fondul de șomaj, pentru concedii medicale, pentru garantarea creanțelor salariale in procente ce se pot modifica prin legea anuala a bugetului de stat (15% catre Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale; 20% catre bugetul pentru somaj; 5% catre Sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale; 40% catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata concediilor medicale;
20% catre bugetul de stat, intr-un cont distinct ).
va multumesc frumos pentru raspuns!
In luna iunie 2020, pe fluturasul meu de salariu apar urmatoarele:
ASS 5,5%
Somaj 0,5%
CAS 10,5%
Mai multi colegi sunt in aceeasi situatie. Care este procedura legala pentru a rezolva situatia?
Multumesc anticipat!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,
Trebuie să semnalati angajatorului dacă vi s-au reținut intr-adevăr sume pe acele contribuții, care nu mai sunt de peste 2 ani , să verificați sumele din fluturas comparativ cu contractul de muncă.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara, dacă contribuția la fondul de șomaj nu mai este valabilă, fondul de șomaj din ce bani este susținut și ce s-a întâmplat cu toți banii cu care am participat an de an până acum 2 ani și ceva? Unde sunt? De ce nu ni se restituie?! Mulțumesc,
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2022
misa2002_2006, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plata indemnizației pentru șomaj se face din fondurile acumulate din plata pe care o fac angajatorii pentru CONTRIBUȚIA ASIGURATORIE DE MUNCĂ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuția asiguratorie de munca andregh andregh Buna ziua, Unui pensionar cu CIM cu timp parțial i se oprește 2,25% ? (vezi toată discuția)
contributii pensionar angajat SALVIA SALVIA Ce contributii se platesc pentru un pensionar, angajat cu CIM pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga? Care este cel mai avantajos contract care se poate ... (vezi toată discuția)
Impozitare salarii compensatorii emilia19p emilia19p Buna! am lucrat la Posta Romana si recent am fost disponibilizata primind o decizie prin care imi vor fi date salarii compensatorii.... de atunci se tot aud ... (vezi toată discuția)