avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Infiintare SEPP
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Infiintare SEPP

Buna ziua,

Sunt absolvent al unei facultati economice si as dori sa urmez un master in domeniul ştiinţelor inginereşti ca pe viitor sa pot infiinta un SEPP,

Master-ul pe care as vrea sa il urmez este "Managementul proiectelor in constructii", in cadrul UTCB, iar printre competentele programului de studiu se afla si "Organizarea şi coordonarea activităţilor din domeniul securităţii, sănătăţii în muncă şi situaţiilor de urgenţă; "

Conform HG nr. 1425/ 2006 art 50 alin 3. : '(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.'

Cum pot afla daca aceasta competenta este recunoscuta si de ITM in vederea obtinerii avizului pentru infiintare SEPP ?

Deasemenea am vazut ca una din cerinte la depunerea dosarului pentru abilitare SEPP se numara si vechime de 5 ani in domeniul SSM. Aceasta vechime trebuie sa fie in cadrul unui alt SEPP sau este de ajuns sa fiu angajat ca expert SSM in orice alta companie ?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2020
MarinFlorinAlexandru, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:56, 27 Octombrie 2020
Buna ziua,
La prima intrebare cred ca va poate raspunde doar ITM/Inspectia muncii.
La a doua... Trebuie sa ai o vechime de cel putin 5 ani agajat ca Lucrator desemnat/Lucrator in cadrul unui SIPP si/sau SEPP in cadrul diferitelor firme/institutii/SEPP
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Referito la, citez: "....as dori sa urmez un master in domeniul ştiinţelor inginereşti ca pe viitor sa pot infiinta un SEPP ..."
Fiind absolvent al unei facultati economice, nu sunt sigur ca puteti urma un master in stiinte ingineresti !?
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 50 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt urmatoarele:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
(2) Indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire a cursurilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c).
(3) Cerinta minima prevazuta la alin. (1) lit. b) si c) este considerata indeplinita si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Citind al.(3) se observa ca al.(1) lit.a) ramane in vigoare, adica absolvirea in domenii fundamentale, tehnice, nu economice.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


POPA GHEORGHE a scris:

Referito la, citez: "....as dori sa urmez un master in domeniul ştiinţelor inginereşti ca pe viitor sa pot infiinta un SEPP ..."
Fiind absolvent al unei facultati economice, nu sunt sigur ca puteti urma un master in stiinte ingineresti !?
------------
Citind al.(3) se observa ca al.(1) lit.a) ramane in vigoare, adica absolvirea in domenii fundamentale, tehnice, nu economice.

Sunt în aceeași situație: absolvent de științe economice în 2009, iar între anii 2011-2013 am urmat un master în „Managementul SSM” la Universitatea din Petroșani-Facultatea de Mine. Deci, este posibil să se urmeze un master „ingineresc” cu diplomă de licență în alt domeniu. Trebuie precizat, însă, faptul că pentru a putea presta activitatea de SEPP ca PFA, este necesară o diplomă de licență în științe inginerești (exact cum ați subliniat și dvs. prin articolul din HG 1425 pe care l-ați postat).
În anii anteriori au existat unele ITM-uri care au interpretat în manieră proprie prevederile HG 1425, în sensul în care au aprobat abilitarea ca SEPP și a unor persoane care aveau doar acel master în managementul SSM. Din punctul meu de vedere, este riscant un astfel de demers, întrucât oricând, la o eventuală verificare a dosarelor, e posibil să se constate că nu s-a respectat legislația. Eu am 9 ani de vechime ca inspector SSM la actualul loc de muncă, dar pentru o viitoare abilitare ca SEPP am decis să urmez și o a doua facultate, de inginerie energetică, la absolvirea căreia (în 2021) pot să obțin și autorizarea ANRE, gradele IIA+B. Este unica soluție legală pentru PFA cu obiectul de activitate SEPP.
Dupa parerea mea, ITM-urile care nu au respectat HG 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, la prima verificare din partea Inspectiei muncii vor trebui sa dea explicatii.
In prezent sunt discutii in cadrul MM legate de eficienta IM urmand sa apara propuneri legislative de eficientizare.


POPA GHEORGHE a scris:

Dupa parerea mea, ITM-urile care nu au respectat HG 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, la prima verificare din partea Inspectiei muncii vor trebui sa dea explicatii.
In prezent sunt discutii in cadrul MM legate de eficienta IM urmand sa apara propuneri legislative de eficientizare.

Din câte am înțeles, sunt și foarte multe probleme în ceea ce privește calitatea profesională a multor PFA-uri care sunt abilitate ca SEPP și sunt convins că nemulțumirile sunt pe bună dreptate. Ca un exemplu: la instituția în care lucrez a fost efectuată, prin anul 2010, o evaluare a riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională de către o duduie abilitată ca SEPP. După ce s-a înființat în cadrul instituției postul de inspector SSM, post pe care l-am ocupat eu prin concurs, când am luat „la bani mărunți” acea evaluare de riscuri m-am crucit de inepțiile conținute acolo. Practic, toată evaluarea fusese preluată cu copy-paste din mai multe evaluări anterioare (erau scrise cu font-uri diferite și cucoana nici măcar nu s-a obosit să le schimbe pe toate la fel), apăreau în evaluare posturi care nu există și nici n-au existat vreodată în organigrama instituției, dar și riscuri evaluate specifice acestor posturi inexistente și care, evident, nu aveau ce să caute la noi. Așa se face că primul lucru pe care l-am făcut pe noul post a fost să refac de la zero acea evaluare, precum și planul de prevenire și protecție aferent.
De la o rudă apropiată care este inspector de muncă la ITM am aflat că „dezastre” de genul celui de la noi din instituție sunt extrem de frecvente. Nimeni nu se mai obosește să meargă efectiv la angajatorul cu care are contract de prestări servicii ca SEPP și să analizeze fiecare loc de muncă și fiecare operațiune în parte, pentru a putea face o evaluare reală.

Alte discuții în legătură

Buna ziua doresc sa urmez un curs inspector ssm si as dori sa ... armand_1967 armand_1967 Buna ziua Doresc sa urmez un curs inspector SSM si as dori sa stiu, inainte de a urma respectivul curs, daca, dupa absolvirea acestui curs, am posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Pot fi pfa, fără alte condiții , dacă fac cursul de inspector ssm sau psi ? Georgianavictoria Georgianavictoria Pot fi PFA, fără alte condiții , dacă fac cursul de inspector SSM de 80 ore sau PSI ? Pot da avize și semna avizele, fisele Etc ? (vezi toată discuția)
Ce oportunități de carieră am în urma diplomelor obținute? Goran Carmen Goran Carmen Am terminat Facultatea de stiinte economice ( Bucuresti ), Master in Managementul Resurselor Umane( Bucuresti), Master in Managementul securitatii si sanatatii ... (vezi toată discuția)