avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Litigii de muncă - concurență neloială
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Litigii de muncă - concurență neloială

Buna ziua,

În luna mai a anului 2019 am începutul munca la fosta firma, contractul încheindu-se definitiv în 21 februarie 2020. Firma se ocupa cu vanzarea de produse alimentare, în paralel ocupându-se și cu realizarea de site-uri web. Pe perioada angajării mele m-am ocupat doar de două site-uri principale: al firmei la care am lucrat și al firmei-mamă din Germania. În septembrie sau octombrie 2019 (nu mai rețin exact) am fost contactați de un amic al șefului în vederea implementării politicii GDPR pe 4 din site-urile sale. În acel moment am primit ca sarcină de serviciu să mă ocup de ele, existând și un mail în acest sens. Am rezolvat sarcina, neinteresându-mă de aspectul financiar, nefiind de competența mea acest lucru. Între noiembrie 2019 și februarie 2020 același amic s-a rugat de șeful meu să îl ajutăm cu toate site-urile. Am avut o discuție verbală cu acesta și nu a dorit să ne ocupăm pe motiv că ”este prea chițibușar, prea fițos, vrea să ne tragă în țeapă. Mai întâi ne pune pe noi să îl învățăm și apoi o să vezi că nu mai vrea să colaboreze cu noi” (acestea au fost cuvintele sale de atunci). L-am întrebat dacă îl pot lua eu, să mă ocup personal de el și a fost de acord, chiar bucurându-se că îl scap ”de o belea”. Aceste discutii au avut loc în birou, de față și cu ceilalți colegi. M-am ocupat personal de unul dintre site-uri, lucrând în timpul meu liber, la muncă intrând doar ocazional pe acest site.

În urma unor discuții mai aprinse și acuzații nefondate aduse mie într-o altă problemă, am hotărât să îmi dau demisia de la acel loc de muncă, demisia fiind înregistrată pe 21 ianuarie iar perioada de preaviz expirând pe data de 21 februarie, dată la care am și încheiat toate raporturile de muncă. În acea perioadă nu a fost nicio referire la site-ul de care m-am ocupat, deși s-a știut și de către șeful din România și de cel din Germania faptul că mă ocup de acel site. Ieri, persoana pentru care am făcut site-ul mi-a adus la cunoștință faptul că a primit o hârtie de la avocatul firmei prin care i se solicită date cu caracter confidențial (din punctul meu de vedere): ce servicii am prestat pentru acesta, ce sumă de bani am primit eu pentru acel site și care a fost modalitatea de plată. Eu am PFA, dar am lucrat în timpul meu liber, iar majoritatea lucrărilor au fost făcute între 21 si 27 februarie, dată la care i-am și facturat.

În acea adresă avocatul invocă legea 11/1991 și faptul că în contractul de muncă s-ar specifica faptul că nu am voie să folosesc calculatorul în alte scopuri decât cele ale firmei. Calculatorul nu a fost folosit pentru lucrul efectiv cu altcineva, ci doar de vizualizare a site-ului. Concurență neloială consider că nu am făcut din moment ce șeful meu de atunci a refuzat expres colaborarea cu acesta și mi-a permis să lucrez eu, în nume personal cu el, neexistând în niciun moment o delegare de sarcini, nici măcar verbală. De asemenea, nu a existat un contract de colaborare între fosta firmă și client pe care l-aș fi putut încălca. De asemenea, nu s-a încercat o discuție amiabilă între mine, șeful din România și șeful din Germania pentru a detensiona situația, ci au mers direct la avocat.

Ce sfaturi îmi puteți da și cum aș putea să rezolv această problemă?
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 16:59, 17 Iulie 2020
Căutați urgent avocat specializat în legislație germană. Nu spuneți din ce țară ați primit adresa, dar puiul din România are mama germană. Și recitiți cu atenție ce acte ați semnat pe timpul când ați făcut dosarul de angajare la ei. Sigur n-aveți clauze de confidențialitate și de concurență neloială?!
Îmi cer scuze, am uitat să menținez acest lucru. Nu am primit eu adresa, ci persoana pentru care am făcut site-ul. Adresa este venită de la avocatul din România al firmei din România, NU al firmei din Germania. În contractul de muncă apare un Acord de Confidențialitate din care, din păcate, nu înțeleg mare lucru. Citesc în el și înțeleg că și dacă îmi dau numele cuiva risc să iau amendă.
Aflați, pe cât posibil, conținutul adresei sau măcar partea care v-a alarmat. Cel mai mult v-ar ajuta dacă ați reuși să obțineți o copie (așa vedeți și dacă este de bună credință acel domn ajutat, prieten cu fostul șef) sau un extras (text din adresă...nu vă interesează acum detalii de identificare a documentului). Mergeți la un avocat să vadă contractul de muncă și clauzele pe care le-a conținut (înțeleg că sunt multe și foarte restrictive) plus alte documente care credeți că v-ar putea ajuta. Cred că dvs. aveți interdicția de a presta contractual pentru terți lucrări de profilul fostului angajator, inclusiv o perioadă după încetarea activității.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2020
Ionica Porumbel, Consultant in arhivarea documentelor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza confidentialitate idran90 idran90 Buna ziua, Am semnat de comun acord cu fostul angajator o clauza de confidentialitate ce are valabilitate 2 ani dupa incetarea contractului de munca sau ... (vezi toată discuția)
Clauza confidentialitate miguelanhel miguelanhel am lucrat la o societate pe o functie de conducere pe o perioada de 8 luni iar ulterior am primit o oferta de munca mult mai buna din punct de vedere financiar ... (vezi toată discuția)
Publicarea corespondentei private Pixelut Pixelut Siteul pe care il intretin a trimis unui alt site o corespondenta privind o propunere de colaborare. Mesajul a fost trimis la adresa de contact existenta pe ... (vezi toată discuția)