avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... E posibila indemnizatia creștere copii daca nu esti ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

E posibila indemnizatia creștere copii daca nu esti angajat

Buna ziua.
Sunt curioasa daca se mai poate face ceva, penteu a beneficia de indemnizatie crestere copii in aceat caz.

Mama nu a lucrat in ultimii 2 ani.
Are firma, insa e doar administrator.
Va nasta in aprox 7 luni.

Știu ca e necesar sa ai lucrat 1 an din 2. Nu mai are cum sa se angajeze nici la propria firma caci timpul e prea scurt. După ce stiu, in aceste conditii nu beneficiază de niciun ajutor de la stat, nimic, nici pentru indemnizatie maternitate, nici pentru indemnizatie crestere copil.
Cineva a zis insa ca totusi e o cale. Acum, nu știu ce portițe ar fii...
Se pot plati din urma contribuitiile sau nu se mai poate face nimic.? Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:41, 19 Iulie 2020
Plata contributiilor asigurarilor socilale pentru pensie, sanatate nu ajuta si nici nu este o conditie sine qua non (necesara) pentru a se putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......

Asadar, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iulie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă am contrac de 1 la suta, și în urma cu un an am luat ... Lazarescul Lazarescul Dacă am contrac de 1 la suta, și în urma cu un an am luat șomaj 6 luni și dacă fac contract cu casa de pensi pt celelalte 6 luni, pot lua concediu ... (vezi toată discuția)
Pentru a fi eligibila pentru concediu de maternitate care este ... Elena.trif Elena.trif Pentru a fi eligibila pentru concediu de maternitate care este perioada de cotizare luata in considerare CAS?Lucrez momentan de 2 luni in tara,in ultimi 4 ani ... (vezi toată discuția)
Informatii despre ccc Vix2 Vix2 Buna ziua! Lucrez ca si model de videochat la un studio. Anul viitor eu cu soțul meu am decis sa avem un copil. Studioul plătește impozitul pe venit către ... (vezi toată discuția)